Inbördeskriget i Syrien och Irak
Ryssland och Turkiet på varsin sida av konflikten i syriska Idlib-provinsen, som är islamistgruppernas sista fäste.

RT: Turkiet stöder jihadisterna i Syrien

Publicerad 20 februari 2020 kl 18.13

Utrikes. Konflikten i Syrien intensifieras nu när Ryssland och Nato-landet Turkiet stöder varsin sida, uppger RT. Magda Gad skriver att Turkiet använder "islamistiska fotsoldater" mot Assad-regimen i Syrien.

Dela artikeln

Ett par månader efter att USA lönnmördade den iranske generalen Qasem Soleimani eskalerar nu striderna i Syrien igen. Soleimani spelade en central roll i att driva ut Islamiska Staten från Irak och Syrien, och var på väg att besegra det sista terrorfästet i syriska Idlib, när han dödades.

Enligt RT har nu det ryska flygvapnet bombat jihadister som försökt forcera den syriska arméns försvarslinje.

Tv-kanalen skriver att islamisterna har fått "stöd av Turkiet" och beskjutit den syriska arméns positioner. 

Jihadisterna inledde en "massiv offensiv" sydost om Idlib, heter det, och ska ha använt sig av flertalet pansarfordon. Turkiskt artilleri hjälpte islamisterna bryta vissa delar av den syriska arméns försvar, enligt RT, men stoppade anfallet åtminstone tillfälligt när Ryssland varnade turkarna.

Det ryska försvarsdepartementet har publicerat bilder som visar hur turkiska artilleripjäser beskjuter den syriska armén. Turkiets anfall skadade fyra syriska soldater, medan den ryska flygattacken dödade två turkiska soldater och skadade fem.

Ryska flygvapnet ska också ha förstört en tank och sex så kallade infanteribekämpande fordon.

Ryssland har uppmanat Turkiet att sluta "stöda terroristerna" och inte förse dem med fler vapen. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har dock klargjort att Turkiet inte kommer "lämna Idlib till Assad-regimen" och hotar dessutom med en hel invasion av den syriska provinsen. Turkiet och Ryssland har egentligen fungerande diplomatiska relationer med varandra, men i den här frågan krockar de helt med varandra. 

Expressens utrikesreporter Magda Gad bekräftar Turkiets stöd till terrorgrupper. Hon reagerar på medias tvärvändning i sin Syrienrapportering:

"Från oktober förra året och framåt var Turkiet boven som invaderade kurdiskstyrt område i nordöst, fördrev minoriteter och till och med bombade barn med vit fosfor. Nu är Turkiet, och deras islamistiska fotsoldater från diverse extremistgrupper där IS och al-Qaida ingår, hjältar som beskrivs som de som kämpar mot syriska regeringsstyrkor. Samma styrkor som kurderna för inte så länge sedan ingick samarbetsavtal med. Så vem är god och ond nu?", skriver den populära journalisten på Twitter.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Inget åtal för bild på öldrickande somalier

Bilan Osman blev inte förtalad. Förundersökningen mot Christian Peterson läggs ned.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.