Han är årets naturfotograf

Publicerad 25 maj 2024 kl 17.07

Kulturnyheter. Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2023 är Krister Berg. Priset delas ut för 33:e året och prissumman är 25.000 kronor.

Dela artikeln

– Krister Berg är årets naturfotograf 2023. Han tilldelas priset för sitt enastående öga och förmåga att se storheten i det lilla landskapet i vår svenska natur. Krister Bergs bildkonst, oftast uttryckt i svartvitt, tar betraktaren in i ett genialiskt formspråk som endast är förbehållet de största av fotografer. I denna tid då miljömedvetenhet och hållbarhet är av yttersta vikt är Krister Berg också ett föredöme, då hans bilder ofta är hämtade från hans närmiljö, säger Björn Risinger, generaldirektör.

Krister Berg föddes 1962 i Piteå i en familj som tillbringade mycket av sin tid i fjällen och i skärgården. Det väckte tidigt hans intresse för fotografi. I 20-års åldern började han fotografera under studietiden. Senare kom han att försörja sig som fotograf. Under 2000-talet gjorde han stora naturfotoprojekt, exempelvis boken "Södra Lappland", och en heltäckande dokumentation om Piteälven. Sedan 1996 är han medlem i Naturfotograferna.

– Så fantastiskt roligt att bli uppmärksammad på det här viset. Jag brinner för närnaturen och den betydelse den har för stadens innevånare. Det finns magi runt hörnet, säger Krister Berg i ett uttalande.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.


Nyheter från förstasidan

Haverikommissionen riktar hård kritik mot Gröna Lund

Presenterar rapport om dödsolyckan. Gröna Lund AB och två andra företag misstänks för grova brott.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.