Bostadsbubblan

Handelsbanken spår priskrasch på bostäder

Publicerad 15 mars 2023 kl 07.49

Ekonomi. Hushållens konsumtion har hållits uppe – i kronor räknat – och nu väntas Riksbanken höja räntan med ytterligare 1,25 procent, vilket får återverkningar på bostadsmarknaden. Det skriver Handelsbankens analytiker i en analys.

Dela artikeln

Efter en paus i boprisfallet i januari ligger nedgången nu framför oss, enligt Handelsbankens analys.

"Vi ser framför oss ytterligare räntehöjningar vilket ökar trycket på skuldtyngda hushåll. Vi tolkar nuvarande inflationssignaler som att risken för att inflationen biter sig fast på en för hög nivå har ökat och vi har reviderat upp vår vy på hur Riksbanken och andra centralbanker kommer agera", skriver bankjätten.

"Vår prognos är att Riksbanken kommer höja styrräntan med ytterligare 1,25 procentenheter under första halvåret i år, upp till 4,25 procent. Det bedömer vi är förenligt med att bankernas rörliga boräntor efter rabatt stiger mot knappt 5,5 procent i slutet av året."

De ökade ränteutgifterna och fortsatt hög inflation tror Handelsbanken att kommer bidra till att hushållen till sist drar ned på konsumtionen och att bostadspriserna sjunker ytterligare redan under våren.


Nyheter från förstasidan

Får 8,5 miljoner i fallskärm för "Ausländer raus"

David Lång blir högbidragstagare. Skattebetalarna ska betala politikern 75.000 kronor i månaden i 14 år.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.