Islamiska staten

Video: Jihadpojke med bombbälte avväpnas av kurdiska Peshmerga

Publicerad 22 augusti 2016 kl 00.14
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Bilder som sprids i sociala medier visar hur en liten pojke med bombbälte på sig grips och får sprängladdningen avlägsnad från kroppen.

Gilla artikeln på Facebook

Scenerna utspelade sig under söndagskvällen i kurdkontrollerade Kirkuk i norra Irak, som ligger nära det officiella irakiska Kurdistan.

Med risk för sina egna liv avlägsnar kurdiska peshmerga­soldater pojkens bombbälte innan han under stort tumult bryskt förs bort i en polisbil.

Att Islamiska staten och andra islamistiska terrorgrupper använder sig av barn för att genomföra terrordåd är inte ovanligt.

Den självmordsbombare som under lördagen slog till mot en bröllopsfest i Gaziantep i Turkiet var ett barn. Minst 50 människor dödades i det terrordådet.

Även i konflikten mellan Israel och Palestina har palestinska terrorgrupper och militanta rörelser som Fatah, Hamas, Islamiska Jihad och PFLP alla anklagats för att utnyttja barn för att genomföra attacker.

Under söndagen utfördes ytterligare två självmordsdåd i Kirkuk. Ingen annan än självmordsbombarna dog i de attackerna, men tre människor skadades, skriver Daily Mail.

Terrorattackerna är ett svar på Peshmerga­milisens upptrappade offensiv mot IS i norra Irak.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0