Här byggs lyxfängelse för 733 sexförbrytare

Publicerad 20 maj 2024 kl 12.27

Inrikes. Det snålas inte på bekvämligheterna när ett jättefängelse för 733 sexförbrytare byggs i Göteborg. Bland annat erbjuds "stora, fräscha celler" – och rastgård med volleybollplan och solstolar, rapporterar Göteborgs-Posten.

Dela artikeln

Vid Anstalten Skogome, på Hisingen strax utanför centrala Göteborg, byggs det för fullt. Inte mindre än 31 nya byggnader ska resas inne på området.

Antalet intagna ska enligt planen mångdubblas på några år – från dagens 200 sexualförbrytare till över 700. Och Skogomeanstalten ska bli ett av de största fängelserna i Sverige.

Det är "en väldigt efterlängtad standardhöjning, både för klienterna och personalen", säger Anna Wallman, tillförordnad anstaltschef, till GP.

– Det är en stigmatiserad grupp som riskerar att fara illa om man blandar dem med andra patienter. Och så kan vi samla specialisthjälp till dem på ett ställe. Vi har varit framgångsrika i vårt arbete här.

Förutom större och "fräschare" celler utrustade med egna toaletter kommer exklusiva aktiviteter att erbjudas sexförbrytarna.

"På utsidan finns nybyggda rastgårdar som dagen till ära badar i solljus. Här finns en volleybollplan, basketkorgar, några pallkragar att odla i, ett utegym – och en rad stora solstolar i söderläge", skriver GP.

Antalet platser på svenska häkten och anstalter ska tredubblas på tio år – från dagens 9.000 till 27.000. Snabbast går utvecklingen just i Västra Götalandsregionen, där man nu ägnar sig åt att höja kapaciteten på elva olika ställen. Regionen hade för fyra år sedan 1.200 fängelseplatser, men idag har siffran redan ökat till 2.300. Om fem år ska ytterligare 3.000 platser stå klara.

Skogomeanstalten kommer maximalt att kunna ta emot 733 intagna sexförbrytare när hela den nuvarande utbyggnadsplanen förverkligats, mot 202 i dag.

– Hela utbyggnaden planeras vara färdig hösten 2028. Då blir Skogome en av Kriminalvårdens största anstalter, säger Anna Wallman.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.