Tumultet vid kongressen

Här släpper polisen in demonstranterna i Kapitolium

Publicerad 8 januari 2021 kl 22.04

Utrikes. Den påstådda stormningen av USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium har fått mycket uppmärksamhet världen över och i USA kräver ledande demokrater och CNN att Donald Trumps ställs inför rätta för att ha uppviglat till intrånget. Men nu visar en video hur polisen utan begriplig anledning släpper in en stor grupp demonstranter i byggnaden.

Gilla artikeln på Facebook

Stormades verkligen USA:s parlamentsbyggnad Kapitolium i onsdags, eller släppte myndigheterna själva in demonstranterna och sköt sedan en obeväpnad demonstrant?

Den frågan debatteras häftigt på sociala medier efter att en video som visar hur kongressens polisstyrka Kapitoliumpolisen låter en stor grupp demonstranter passera in genom en dörr till byggnaden.

Demonstranterna tvekar först att gå in i byggnaden och en av dem utgår från att dörröppningen är en fälla. "De kommer att låsa in oss", hörs han säga på filmen. Men polisen försäkrar att det bara är att gå vidare.

– Jag håller inte med om detta, men jag respekterar det, säger en polisman till demonstranterna när de passerar in i byggnaden.

Någon officiell förklaring till vad som händer på videon har ännu inte presenterats av myndigheterna. Ingen amerikansk media hade heller uppmärksammat videon vid 22-tiden på fredagskvällen svensk tid. På CNN pågick istället diskussioner om hur Donald Trump bäst kan ställas till svars för intrånget i Kapitolium och vilket straff han bör få.

Reuters rapporterade dock under dagen att federala åklagare i Washington kommer att åtala de polismän som deltagit i att släppa in demonstranter i byggnaden.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.