Folkets demonstration
"Tårtkvinnan" Irene Matkowitcz förs bort av polisen.

Här tar polisen hand om vänsterextremister vid Folkets demonstration

Publicerad 22 maj 2016 kl 17.54
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Flera vänsterextremister togs om hand av polisen i samband med "Folkets demonstration" i centrala Stockholm idag. Bland dem polisen tog hand om fanns "tårtkvinnan" Irene Matkowitcz och vänsterkriminella Researchgruppens Mathias Wåg.

Gilla artikeln på Facebook

Ett par hundra personer samlades vid ettiden idag i Berzelii park i Stockholm i ännu en demonstration mot den förda invandringspolitiken.

Bland de inbjudna talarna fanns Avpixlatprofilen Stefan Torssell, tidigare S-politikern och socialsekreteraren Nina Drakfors samt centerpartisten Annelie Sjöberg som tidigare i år tvingades lämna sitt jobb som gymnasielärare i Söderköping efter en smutskastningskampanj från den vänsterextrema organisationen Expo. Anledningen till kampanjen var att Sjöberg deltagit i Folkets demonstration.

Folkets demonstration har kommit att bli ett stående inslag – sedan i höstas har fem demonstrationer hållits i Stockholm och två i Göteborg.

Annelie Sjöberg (C). Foto: Youtube

I dagens demonstration deltog även flera personer från den nationalistiska grupperingen Nordisk ungdom. Rörelsens talesman Fredrik Hagberg säger till Fria Tider att han är nöjd.

– Talmässigt var det bättre än förra gångerna, säger han.

En mindre skara vänsterextremister samlades dessutom till en olaglig motdemonstration, men de var väldigt få denna soliga sommarsöndag.

– De var färre, säger polisens presstalesman Kjell Lindgren till Fria Tider syftandes på att antalet deltagare i Folkets demonstration var fler.

Polisen avvisade tre personer som följde uppmaningen om att gå därifrån. Dessutom avlägsnades två personer mer handgripligen, en motdemonstrant och en som var inne i den tillståndsgivna demonstrationen.

– Vi gjorde bedömningen att det inte hade haft någon verkan att säga "gå härifrån", det hade inte åtlytts i det läge vi var i då, berättar Lindgren.

Ingen av dem som togs omhand av polisen är misstänkt för något brott.

Två av dem som fördes bort från demonstrationen var Mathias Wåg från vänsterkriminella Researchgruppen samt "tårtkvinnan" Irene Matkowitcz som i november 2013 attackerade Jimmie Åkesson med en tårta.

Här attackeras Jimmie Åkesson med tårta

Polis misshandlades
Efter demonstrationen inträffade en misshandel i Kungsträdgården som polisen sätter i samband med Folkets demonstration. Det är oklart vilken sida gärningsman och offer tillhör.

– Det passar jag på. Jag kan inte säga att du tillhör Skellefteå AIK och den andra Färjestad. Mina kunskaper är för dåliga, säger Lindgren skämtsamt.

Ingen har gripits för misshandeln.

När polisen skulle ingripa i Kungsträdgården blev även en polisman misshandlad genom att någon tryckte av en båttuta i polisens öra.

– Det var en som tryckte av en båttuta, en burk med komprimerad luft som det sitter en tratt på, berättar Lindgren.

– Det är en polis som har råkat ut för det här, alldeles för nära örat.

Polisen fick föras till sjukhus för vård. Det är oklart vilken brottsrubricering båttutandet kommer att få.

I samband med demonstrationen förverkade polisen en så kallad vuvuzela som ofta används av vänsterextremister som vill störa tillståndsgivna demonstrationer. Där utöver upprättades två anmälningar om olaga demonstration.

Fria Tider har sökt Mathias Wåg för en kommentar.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

S-politiker gripen för våldtäkt

Anhölls på fredagen. Brottet ska ha riktats mot en kvinna politikern är bekant med.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.