Folkets demonstration

Här förs "tårtkvinnan" bort av polis vid Folkets demonstration

Publicerad 24 september 2016 kl 21.40

Inrikes. Polisen omhändertog ett tjugotal maskerade vänsterextremister som försökt ta sig genom avspärrningar när Folkets demonstration genomfördes i Stockholm på lördageftermiddagen.

Gilla artikeln på Facebook

– Nassesvin!

– Alerta, alerta antifascista!

– Inga rasister på våra gator!

Vänsterextremisternas slagord skallade över Raoul Wallenbergs torg på lördag eftermiddag då ett par hundra motdemonstranter samlats för att störa Folkets demonstration.

Deltagarna i Folkets demonstration var klart fler än motdemonstranterna. Antalet uppgick enligt uppgifter från arrangörerna till mellan 500 och 700 personer.

Redan i demonstrationens inledningsskede omhändertog polisen ett tjugotal maskerade vänsterextremister som försökt ta sig igenom polisens avspärrningar och in på området där Folkets demonstration hölls.

– De försökte tränga sig in på området som var avspärrat enligt polislagen. Det är att betrakta som en ordningsstörning. Det är mellan 15 och 20 som kommer att föras härifrån, avlägsnas alternativt omhändertas, säger Kjell Lindgren, talesman för polisen i Stockholm.

– Det finns inga rapporter om att det har skett några brottsliga angrepp utan det här betraktas som en ordningsstörning. Det har inte skrivits någon anmälan om brott än i varje fall. De är inte gripna utan omhändertagna.

Vänsterextremisterna hölls inringade på torget av ett tiotal poliser under en dryg timme innan de fördes från platsen i en polisbuss.

Strax därefter omhändertogs även den så kallade ”tårtkvinnan”, Irene Matkowitzc, av polis och fördes från platsen. Irene Matkowitzc blev känd för en bredare allmänhet hösten 2013 när hon kastade en tårta i ansiktet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Författaren och debattören Stefan Torssell riktade i sitt tal skarp kritik mot polisen, som han menade inte gjorde tillräckligt för att se till att Folkets demonstration kunde genomföras utan störningar. Han jämförde situationen på torget med Bokmässan i Göteborg som han nyligen besökt. Där ingrep polisen, enligt honom, effektivt mot personer som störde:

– Hur kommer det sig att de med det där fascistiska beteendet får stå där och gapa och skrika, när man lyfte undan dem så elegant på Bokmässan? frågade Torssell.

– Jo, för där fanns kultureliten. Där fanns överheten. Där fanns maktetablissemanget. Då fungerar det.

– Nästa Folkets demonstration så hoppas jag att polisledningen kan göra sitt jobb och förstå att det måste vara lugnt för alla människor i detta land.

Torssell beskrev i sitt tal Folkets demonstration som ett uppror mot etablissemanget och tecknade en mörk bild av tillståndet i dagens Sverige:

– Vad är Folkets demonstration? Det är en folklig manifestation ur folkdjupet. Det är ett uppror ifrån mitten mot ett maktetablissemang som har slutat att fungera.

– Varje dag nya skandaler. Varje dag en journalistkår som saknar förmåga att beskriva Sverige.

– Antalet fattigpensionärer växer stadigt. Det finns pensionärer som inte har råd att åka till sitt barnbarns dop eller konfirmation.

– Ungdomar får inga bostäder. Bostadsbristen är skriande.

– Vi har en opposition som inte vill styra landet. Tillsammans med Sverigedemokraterna skulle de kunna bilda regering imorgon, men de vägrar!

Bland de övriga talarna återfanns Nina Drakfors från Granskning Sverige och centerpolitikern Annelie Sjöberg från Söderköping. Demonstrationen avslutades strax efter klockan tre på eftermiddagen.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen förbjuder asylinvandring

Nya regeln: "Nej, ut". Invandrare som kommer till landet ska köras ut direkt, utan att kunna söka asyl.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.