Knivmorden på Ikea

Har varit i Sverige i 30 dagar – misstänkte Ikea-mördaren kan ändå inte utvisas om han döms

  • Kom till Sverige illegalt från Afrika den 13 juli i år
  • 28 dagar senare greps han för dubbelmord på Ikea
  • Nu väntas misstänkte mördaren få rätt att stanna och gå på bidrag i Sverige – trots att det råder fred i hemlandet
Publicerad 12 augusti 2015 kl 15.10

Granskning. Den 23-årige eritrean som misstänks för dubbelmordet på Ikea i Västerås kommer med allra största sannolikhet inte att utvisas om han döms för brottet. Anledningen är att Migrationsverket beslutat att alla eritreaner som tar sig illegalt till Sverige ska få stanna och få rätt till bidrag – trots att det inte ens råder väpnad konflikt i Eritrea.

Dela artikeln

En 55-årig svensk kvinna och hennes 28-årige son blev i måndags bestialiskt knivmördade på ett Ikeavaruhus i Västerås.

Två män, 23 och 35 år, har anhållits för brottet. De är båda invandrare från Eritrea och bodde på samma asylboende i Arboga.

Den yngre mannen kom till Sverige så sent som fyra veckor innan knivattacken ägde rum på Ikea.

Trots det kommer han inte att kunna utvisas ur Sverige ifall han döms för morden. I alla fall om Migrationsverkets nuvarande praxis för eritreaner fortsätter att gälla.

– Så som vi ser på situationen i Eritrea just nu skulle det högst troligt vara väldigt svårt att verkställa ett utvisningsbeslut till Eritrea, förklarar myndighetens presschef Fredrik Bengtsson för Fria Tider.

Bakgrunden är att Migrationsverket i maj 2013 beslutade att invandrare från Eritrea inte längre ska kunna skickas tillbaka, oavsett om de har skyddsskäl eller inte. Beslutet ledde till en kraftig ökning av antalet asylsökare från det afrikanska landet, och idag utgör eritreanerna en av de största asylgrupperna.

– I praktiken får alla eritreaner som gör det sannolikt att man är från Eritrea uppehållstillstånd, säger Fredrik Bengtsson.

Anledningen till att alla eritreaner får stanna i Sverige är att Migrationsverket bedömer att landet är en "diktatur".

– Bedömningarna bygger på att det är en diktatur med ett väldigt slutet samhälle. Vi vet att många personer riskerar att tvångsrekryteras in i värnplikten till exempel, säger Fredrik Bengtsson.

Uppdatering 13/8

Fredrik Bengtsson vill förtydliga att värnplikten i Eritrea inte direkt kan jämföras med den numera avskaffade värnplikten i Sverige.

– Du blir tvångsintagen och kan tvingas göra det regimen befaller dig att göra i 10-15, kanske 20 år. Du har ingen fri vilja att bestämma själv vad du vill göra med ditt liv utan militären håller dig så länge de vill, säger han.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook.

Nyheter från förstasidan

Haverikommissionen riktar hård kritik mot Gröna Lund

Presenterar rapport om dödsolyckan. Gröna Lund AB och två andra företag misstänks för grova brott.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.