"Hatstorm" mot polisen efter Dambergs felaktiga inlägg

Publicerad 26 november 2019 kl 14.35

Inrikes. Inrikesminister Mikael Damberg (S) har hamnat i blåsväder sedan han berättat om polisens beslag av en jättedyr jacka från en tidigare dömd kriminell i Stockholm. Statsrådet uppges dock ha "slirat på sanningen" om vad som verkligen skedde, som Expressens Fredrik Sjöshult uttrycker det.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i fredags som inrikesminister Mikael Damberg följde med Stockholmspolisen på stan på Norrmalm.

Efteråt skrev statsrådet ett inlägg på Instagram, ihop med en bild på två poliser och en beslagtagen jacka.

"Avslutade arbetsdagen med en kvällstur med polisen på Norrmalm... Vid ett tillfälle på Sergels Torg stötte poliserna Annika och Christoffer på en person misstänkt för narkotikabrott som visade sig bära en väldigt dyr jacka som hen inte kunde bevisa inköpet på och som var värd långt mer än personens inkomster. Jackan togs i beslag!", förklarade inrikesministern i inlägget som nu tagits bort.

Men efteråt har det framkommit andra uppgifter om vad som skedde.

Enligt polisen Viktor Adolphsons klargörande uppgifter, som Expressens Fredrik Sjöshult uppmärksammat, ska det ha gått till på följande sätt:

Under insatsen stötte polisen på en person utanför McDonalds på Vasagatan i Stockholm. Mannen hade tidigare dömts för narkotikabrott och stöld, visste polisen. Samtidigt ska mannen alltså haft på sig en mycket dyr jacka värd över 10.000 kronor, trots att han lever på socialbidrag. Därför undrade polisen var han fått jackan ifrån.

Mannen svarade att kvittot låg hemma i bostaden, varpå polisen fick följa med och se kvittot. Dock kunde mannen inte förklara hur han fått pengarna till att köpa jackan, och av den anledningen upprättades en anmälan om ringa penningtvätt och jackan beslagtogs. Men mannen var alltså inte vid tillfället misstänkt för narkotikabrott. Inte heller stöld eller häleri, eftersom han hade kvitto på inköpet.

I tidningar och på sociala medier har det stormat kring Mikael Dambergs inlägg.

Statliga SVT hänvisar bland annat till vänsteradvokaten Viktor Banke, som i en kommentar på Instagram ska ha skrivit "Att man står och poserar nöjt med beslaget som tagits från enskild på lösa grunder är bara provocerande".

Det har också framförts oro att mannen tvingades frysa utan sig jacka.

Nu har Mikael Damberg skrivit ett nytt inlägg, där han tar avstånd från sitt förra. Enligt honom har polisen överösts av "hat" efter händelsen, som alltså statsrådet själv ska ha återberättat på felaktigt sätt.

"För beslaget av jackan fanns misstanke om brott. Personen lämnades inte ute i kylan. Beslutet togs av polisen och åklagare får besluta om det räcker för att väcka åtal. Vi förstår att instagraminlägget var otydligt och väckte frågor. På grund av detta och inte minst det hat och hot som framförts mot polisen har inlägget nu tagits ned", skriver statsrådet.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Våldsamma scener i Östeuropa. By gick samman för att hämnas sexmordet på 8-åringen.0 Plus

Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vill bli president – för att stoppa folkutbytet

Klart: Eric Zemmour ställer upp i franska valet. "Högern och vänstern har ljugit och mörkat befolkningsbytets verklighet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Migrationsverket: Fler afghaner ska få stanna

Nya beslutet – öppnar "säkerhetsventil".. Illegala med utvisningsbeslut får söka asyl på nytt.0 

Transvestit blir skolminister

Lina Axelsson Kihlblom är född man.. Blir "första transpersonen" i en svensk regering.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0