Mikael Petersson mördades av Anatoliy Pettersson och Leonard Höglind.

HBTQ-par får livstid för styckmord

Publicerad 15 september 2021 kl 22.12

Inrikes. Hovrätten dömer nu båda styckmördarna Anatoliy Petersson, 22, och Leonard Höglind, 23, till livstids fängelse för mord och brott mot griftefrid. Offret var Anatoliys far Mikael Petersson, 57, i Karlskrona.

Gilla artikeln på Facebook

Blekinge tingsrätt dömde den i juni 22-åringen och 23-åringen för mord och brott mot griftefrid. Tingsrätten fann det bevisat att de tillsammans och i samförstånd dödat 57-åringen och sedan styckat honom och begravt hans kvarlevor på Varö i Karlskrona skärgård.

Duon skildras som ett homosexuellt par. Leonard Höglind föddes dock som kvinna och hette tidigare Ruth Höglind, men kom nyligen på att hon i själva verket var en man fast i en kvinnas kropp.

Bakgrunden till mordet ska ha varit att Mikael Petersson ville att de skulle flytta ut ur hans lägenhet. Tillsammans drev de ett veganskt kafé som hade stora ekonomiska problem.

Anatoliy Petersson dömdes av tingsrätten till livstids fängelse medan Leonard Höglind dömdes till fängelse i 18 år. Skälet till att Höglind fick tidsbestämt straff var att hon tre månader in i utredningen berättade var kvarlevorna fanns begravda, var mordvapnet (en skiftnyckel) fanns och dessutom redogjorde för händelsen.

22-åringen överklagade endast tingsrättens dom i påföljdsfrågan och yrkade mildare påföljd. 23-åringen yrkade i hovrätten att bli frikänd. Åklagaren yrkade att straffet för 23-åringen skulle skärpas till livstids fängelse.

Precis som tingsrätten dömer nu hovrätten Höglind som gärningsman för mord. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten i fråga om händelseförloppet och hur duon gemensamt planerat och medverkat till 57-åringens död.

– Den bevisning om de tilltalades sinnestillstånd vid gärningstillfället som har lagts fram i hovrätten har varken lett till att 23-åringen ska vara fri från ansvar eller att någon av de dem ska få lindrigare straff, säger hovrättslagmannen Björn Hansson, rättens ordförande, i en kommentar.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att mordet är så kvalificerat allvarligt att det motiverar ett livstidsstraff. Domen mot Anatoliy Petersson fastställs därför. Precis som tingsrätten anser hovrätten att de uppgifter som Leonard Höglind har lämnat under förundersökningen har varit av väsentlig betydelse för utredningen. Detta så kallade billighetsskäl påverkar dock inte straffmätningen på sådant sätt att straffet för honom tidsbestäms. Även Höglind döms därför till livstids fängelse.

– Även om 23-åringens uppgifter har varit av väsentlig betydelse för utredningen bedöms de i detta fall inte ha varit av det särskilt påtagliga slag som bör krävas för att påföljden ska bestämmas till ett tidsbestämt straff i stället för till livstids fängelse, säger Björn Hansson.

Hovrätten är enig i sin dom.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0