HD: Krigsförbrytelse att posera med stympade lik

Publicerad 5 maj 2021 kl 10.20

Inrikes. Att posera framför avlidna personer i en väpnad konflikt bedöms nu av Högsta domstolen vara krigsförbrytelse. Målet rör en kurd i 35-årsåldern som slogs mot Islamiska staten i Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen, en familjefar som kom till Sverige och sökte asyl den 7 december 2015, tjänstgjorde dessförrinnan som soldat i de kurdiska peshmergastyrkorna under inbördeskriget i Syrien

I samband med en offensiv där stridande från IS hade dödats poserade han vid fyra tillfällen på fotografier och i en film framför avlidna personer. På bilderna och i filmen har offren varit stympade eller lemlästade samtidigt som mannen tillsammans med andra har poserat i grupp, suttit bredvid en avlidens kropp när denna förnedrats eller haft sin fot placerad på en avlidens kropp. Bilderna och filmen publicerades senare i sociala medier.

Mannen åtalades för brott mot lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser bestående i att han genom poseringarna hade allvarligt kränkt de avlidnas personliga värdighet genom förödmjukande eller nedsättande behandling. Han dömdes för brotten i både tingsrätten och hovrätten.

Frågorna i Högsta domstolen har främst rört om begreppet skyddade personer i nämnda lag omfattar även döda personer samt om poseringsgärningarna i så fall har varit av sådan karaktär att de uppfyller kravet på att vara ägnade att allvarligt kränka den personliga värdigheten. Dessutom har målet gällt om krigsförbrytelse är ett brott av sådan art att fängelse normalt ska följa.

HD kommer i domen fram till att döda personer kan ses som skyddade personer i den internationella humanitära rätten och att därför även den svenska regleringen har denna innebörd.

Domstolen finner vidare att poseringarna som mannen deltagit i "har varit sådana att de döda personerna därigenom har utsatts för förödmjukande eller nedsättande behandling som varit ägnad att allvarligt kränka den personliga värdigheten".

Mannen döms därför för fyra fall av krigsförbrytelse mot person till ett års fängelse.


Akademiker kräver omvälvning. Nödvändigt för "ett invandringsland och ett flerspråkigt samhälle".0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Ekonominyheter

Fortsatt kritik mot "woke" Ikea

"Varför har ni butiker i Saudiarabien?".. Svenska möbeljätten anklagas återigen för hyckleri.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

20-årig kvinna grovt misshandlad vid rån

Fördes till sjukhus med anbulans.. Två personer är frihetsberövade i Vetlanda.0 

Man häktad för mordet på 12-åriga Adriana i Botkyrka

Beslut idag.. Mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.0 

Larmet: 100.000 övergivna katter i Sverige

"Skaffa inte sommarkatt!". Många tror att katterna alltid klarar sig själva.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0