SÄGER NEJ: Det blir stopp i HD för regeringens kontroversiella försök att utlämna en 48-årig man till Turkiet.

HD stoppar regeringens utlämning till Turkiet

Publicerad 18 juli 2022 kl 16.14

Inrikes. HD stoppar planerna på att utlämna en 48-årig man till Turkiet. Mannen har tidigare arbetat för Gülenrörelsen i Afghanistan, men utlämningen stoppas nu alltså av Högsta Domstolen, rapporterar Dagens Juridik.

Dela artikeln

Gülenrörelsen, som räknas som upphovsmän till den misslyckade statskuppen mot Erdoganregeringen 2016, räknas som terrorister i Turkiet där regeringen hade begärt att 48-åringen utlämnas för att ställas inför rätta.

HD stoppar nu utlämningen med motiveringen att mannen riskerar förföljelse i Turkiet och att kravet på dubbel straffbarhet inte är uppfyllt. De betyder att det brott han anklagas för i Turkiet måste vara ett brott även i Sverige för att utlämning ska få ske.

Mannen gavs flyktingstatus på grund av den risk för förföljelse som följer av att turkiska myndigheter har tillskrivit honom en politisk uppfattning i relation till Gülenrörelsen, skriver HD.

Det finns därför hinder mot utlämning även enligt 7 § utlänningslagen, som stadgar att utlämning inte får ske av den som riskerar politisk förföljelse, enligt domstolen.

Domen är ett hårt slag mot regeringens charmoffensiv mot Turkiet, som man hoppas ska släppa in det nordiska landet i Nato.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.