Hel ny stadsdel ska byggas i klassisk stil

Publicerad 31 december 2023 kl 13.55

Kulturnyheter. I Rimbo – som styrs av en koalition bestående av bland annat Sverigedemokraterna och Moderaterna – planeras nu en helt ny stadsdel i klassisk stil.
"Sverige bygger vackert igen!" konstaterar Arkitekturupproret.

Dela artikeln

Ny fördjupad översiktsplan för Rimbo i Stockholms län antogs strax före jul.

I planen ingår bland annat en utbyggnad av Adamsberg. Där vill markägarna bygga Sveriges första klassiska stadsbyggnadsprojekt i trä, med plats för cirka 3.000 invånare

Enligt PACE Arkitektur ska området bestå av en blandad miljö med stora och små bostäder, äldreboende, skola, förskolor, vackra parker och grönområden.

"Både vacker och hållbar"
"Klassiska gator och torg ger fin småstadsstämning. Dagvattnet samlas till områdets kanal som följer gång- och cykelvägen norrut mot Rimbo Centrum. Gemensamt samlingshus uppe på berget ger invånarna i denna stadsdel en självklar plats för möten och fester", skriver PACE på sin hemsida.

"Stadsdelen ska vara både vacker och hållbar", skriver Arkitekturupproret, som hyllar det nya initiativet på sociala medier och konstaterar att "Sverige bygger vackert igen":

"Äntligen en vacker ny stadsdel!" skriver gruppen på Facebook.

V vill stoppa planen
Vänsterpartiet i Rimbo är dock kritiska till "exploateringen av området Adamsberg".

"Idag består Adamsberg av jordbruksmark samt värdefull naturmark och mark med höga kulturmiljövärden. Höger-SD-styret, som så sent som i oktober deklarerade att vill 'skydda de bästa åkermarkerna från exploatering', agerar alltså i rak motsats till sitt eget löfte", skriver partiet i en debattartikel i Norrtelje Tidning.


Nyheter från förstasidan

I princip klart för vapenvila i Gaza

Hamas och Israel nära enighet. Sex veckors vapenvila ser ut att bli av.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.