Henrik Schyffert uppmanade svenskar att inte vara rädda – nu är han själv "livrädd"

Publicerad 7 april 2017 kl 23.29

Inrikes. Komikern och vänsterdebattören Henrik Schyffert är aktuell med sin Sverigeturné "Var Inte Rädda", där han uppmanar svenskar att inte gå på populistiska försök att skrämma upp folk. Men efter terrordådet i Stockholm är han själv rädd, "livrädd".

Dela artikeln

– Om man kan skrämma upp folk så kan man få dem att rösta på saker och ting. Tittar man på USA-valet så var det bara baserat på rädsla, förklarade Henrik Schyffert i TV4 Nyhetsmorgon i slutet av förra året.

– Alla vinner på att vi är rädda, förutom vi, fortsatte Schyffert och påpekade att det alltid löser sig.

– Rädslan är det vi borde vara rädda för på riktigt. Vi hetsar upp varandra för nåt som inte finns. Tittar man bakåt har vi alltid varit rädda för saker. På 80-talet var det atomkrig. På 90-talet kom det hit flyktingar från forna Jugoslavien. Men vi har löst allting. Tittar man bakåt så löser vi det. På 1800-talet kom det hit folk från Dalarna och skulle jobba i Stockholm. Då slog folk ihjäl varandra för vi skulle inte ha några utbölingar här. Det löste sig, sade Schyffert i Nyhetsmorgon.

Men efter terrordådet i Stockholm på fredagen är Henrik Schyffert själv rädd. "Livrädd", skriver han i ett inlägg på Instagram.

"Det känns extremt tungt att skriva det här efter det som drabbat Stockholm idag. Jag är livrädd. Mina tankar går såklart till alla familjer och anhöriga till offren. Jag saknar ord. Det här är så jävla illa", skriver Henrik Schyffert på fredagskvällen.

Det var en timme innan han skulle upp på scenen på Sundsvalls Teater för att göra enmansshowen "Var Inte Rädda" som det började smattra i telefonen och han fick reda på vad som hade hänt hemma i Stockholm.

"Vad fan har hänt? Var är mina barn? Är alla ok?", skriver Schyffert.

"Jag ska upp och köra en humorföreställning som heter 'Var inte rädda' mitt i vad som verkar vara ett fruktansvärt terrordåd. T.om jag förstår ironin i det", fortsätter han.

Hans första tanke var att ställa in showen, men publiken i Sundsvall ska ha uppmanat honom att ändå genomföra den.

"Det var inte kul att stå där idag. Det var mitt livs svåraste standup-show. Men också min viktigaste", skriver Schyffert i sitt inlägg.


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.