Övervakningsbilder på den dömde från Ica-butiken i samband med barnvåldtäkten i Hallsberg i december.

Hepatitmannen fångas av kameran – innan han våldtar 13-åring på Icas toalett

Publicerad 22 mars 2018 kl 17.52

Lag & Rätt. En hepatit B-smittad asylsökande afghan söp ner en 13-årig skolflicka. När hon var redlös våldtog han henne analt och vaginalt utan skydd på en offentlig toalett vid Ica. Han döms nu till minimistraff och undgår utvisning – eftersom han påstår att han "blivit kristen" och därför riskerar att "stenas till döds" i hemlandet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 18 december 2017 i Hallsberg som den då 13-åriga flickan våldtogs av afghanen, som uppger sig vara 20 år.

Fria Tider uppmärksammade händelsen tidigare i samband med att mannen häktades.

Mannen, som har diagnosticerats med den sexuellt överförbara sjukdomen hepatit B, stötte först på flickan utanför hennes skola. Han påstod att han själv var 15 och köpte sedan ut whiskey och öl till 13-åringen.

Han tog med henne till en avskild plats och lät henne dricka spriten tills hon blev så full att hon knappt kunde stå upp. Då drog afghanen in flickan på en offentlig toalett utanför en Icabutik och våldtog henne både vaginalt och analt.

Domaren Jens Lindborg vid Örebro tingsrätt valde dock att satsa på att ge afghanen ett så kallat humant straff. 20-åringen döms till två års fängelse, vilket är minimistraffet för våldtäkt mot barn. Han döms även för att ha sexuellt ofredat en annan flicka vid ett annat tillfälle. Tidigare har SVT Nyheter skrivit om domen.

Åklagaren yrkade att asylsökaren skulle utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

Afghanen hade dock under rättegången förklarat att han hade ljugit om våldtäkten eftersom han nu "är kristen". 

– Om jag skickas till Afghanistan blir jag stenad till döds, påstod han.

Detta tog domaren Jens Lindborg fasta på – han ogillade utvisningsyrkandet och beslutade att våldtäktsmannen ska stanna i Sverige.

Migrationsverket anser inte att det finns några hinder mot att utlämna 20-åringen till Afghanistan. 

Örebro tingsrätt gör dock "inte samma bedömning", enligt domen.

Bland annat hänvisar domaren till att den afghanska regeringen "på senare tid" har "bjudit in talibanerna till samtal och även erbjudit dem samregerande". 

"Detta talar inte för att den religiösa toleransen i det afghanska samhället är på väg att öka. Detta är av intresse eftersom [våldtäktsmannen] har förklarat att han konverterat till kristendomen", står det i domen. 

Enligt Jens Lindborg får afghanens "påstående om religionsbyte [...] godtas eftersom inget i Migrationsverkets yttrande eller utredningen i målet i övrigt motsäger att han konverterat". 

"Givet situationen i Afghanistan kan det inte konstateras att hans konvertering, som enligt [våldtäktsmannen] redan blivit känd i Afghanistan, alls inte riskera att leda till tortyr och död för hans del om han utvisas dit. En utvisning får därför inte ske", skriver domaren.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.