Historiskt WTO-avtal gick i hamn

Publicerad 28 november 2014 kl 16.15

Ekonomi. Världshandelsorganisationen WTO har efter år av förhandlingar beslutat att anta ett avtal om förenklade handelsprocedurer för världshandeln, rapporterar Wall Street Journal. Samtidigt beslutade WTO att återuppta den så kallade Doharundan.

Gilla artikeln på Facebook

Avtalet om förenklade handelsprocedurer är det första multilaterala avtalet som antagits sedan WTO startade år 1995. Genom torsdagens beslut ska tullprocedurer att bli mer transparenta, harmoniserade och standardiserade. Avtalet innehåller åtgärder för förenklingar inom drygt 30 områden.

Om avtalet genomförs i sin helhet innebär det kostnadsbesparingar för handeln på upp till 10 procent för OECD:s medlemsländer och 15 procent för utvecklingsländerna, enligt beräkningar från OECD. Sverige har varit pådrivande för att förhandlingarna skulle komma igång och under förhandlingarna.

– För WTO, Sverige, och den globala ekonomin är det en stor framgång att avtalet om förenklade handelsprocedurer nu kan träda i kraft. Att underlätta handel bidrar till bättre förutsättning för företag att exportera och till att fler jobb skapas, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Vid torsdagens WTO-möte fattades även beslut om att arbetet med de kvarstående frågorna inom ramen för WTO:s så kallade Doharunda ska återupptas och att arbetsprogrammet för de fortsatta förhandlingarna ska vara färdigställt i juli 2015.

Handelsproceduravtalet träder i kraft när två tredjedelar av WTO-medlemmarna ratificerat avtalet.

Avtalet om förenklade handelsprocedurer har förhandlats om sedan 2004 inom WTO. Den optimism som präglade handelsvärlden efter uppgörelsen om bland annat handelsprocedurer vid ministermötet på Bali i december 2013 grumlades i somras när Indiens nya regering oväntat blockerade uppgörelsen och krävde permanent skydd för subventioner vid inköp till livsmedelslager. Sedan dess har intensiva förhandlingar förts för att hitta en lösning och på torsdagen kunde alltså till slut ett beslut om handelsproceduravtalet fattas.


Nyheter från förstasidan

Greker i generalstrejk mot invandrarna: "Vi vill ha tillbaka våra öar och våra liv"

Lokala myndigheter och butiker stängde ner under dagen. Demonstrationer i Lesbos, Chios och Samos med krav på att tredje världen-invandrarna ska skickas ut.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Ekonomi

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Mäklarna tror på stillastående priser 2020

Spår fortsatt boprisfest – i åtminstone ett år till.. "Ett tydligt trendbrott är att mäklarna i Stockholm är mycket mer optimistiska."0 

Sverige har nu minst konsumtion i Norden. Samtidigt toppar Norge och Luxemburg listan.0 

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0