Historiskt WTO-avtal gick i hamn

Publicerad 28 november 2014 kl 16.15

Ekonomi. Världshandelsorganisationen WTO har efter år av förhandlingar beslutat att anta ett avtal om förenklade handelsprocedurer för världshandeln, rapporterar Wall Street Journal. Samtidigt beslutade WTO att återuppta den så kallade Doharundan.

Gilla artikeln på Facebook

Avtalet om förenklade handelsprocedurer är det första multilaterala avtalet som antagits sedan WTO startade år 1995. Genom torsdagens beslut ska tullprocedurer att bli mer transparenta, harmoniserade och standardiserade. Avtalet innehåller åtgärder för förenklingar inom drygt 30 områden.

Om avtalet genomförs i sin helhet innebär det kostnadsbesparingar för handeln på upp till 10 procent för OECD:s medlemsländer och 15 procent för utvecklingsländerna, enligt beräkningar från OECD. Sverige har varit pådrivande för att förhandlingarna skulle komma igång och under förhandlingarna.

– För WTO, Sverige, och den globala ekonomin är det en stor framgång att avtalet om förenklade handelsprocedurer nu kan träda i kraft. Att underlätta handel bidrar till bättre förutsättning för företag att exportera och till att fler jobb skapas, säger näringsminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Vid torsdagens WTO-möte fattades även beslut om att arbetet med de kvarstående frågorna inom ramen för WTO:s så kallade Doharunda ska återupptas och att arbetsprogrammet för de fortsatta förhandlingarna ska vara färdigställt i juli 2015.

Handelsproceduravtalet träder i kraft när två tredjedelar av WTO-medlemmarna ratificerat avtalet.

Avtalet om förenklade handelsprocedurer har förhandlats om sedan 2004 inom WTO. Den optimism som präglade handelsvärlden efter uppgörelsen om bland annat handelsprocedurer vid ministermötet på Bali i december 2013 grumlades i somras när Indiens nya regering oväntat blockerade uppgörelsen och krävde permanent skydd för subventioner vid inköp till livsmedelslager. Sedan dess har intensiva förhandlingar förts för att hitta en lösning och på torsdagen kunde alltså till slut ett beslut om handelsproceduravtalet fattas.


Nyheter från förstasidan

M-toppen: Dags för återvandring

Sonessons svar på flickmordet. "Sverige går inte längre känna igen."0 

Ekonominyheter

Volvo förblir svenskens drömbil

Spöar både Tesla och BMW.. Stärker greppet sedan förra året, enligt mätning.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Mer från Ekonomi

Svensk boprislycka i pandemins spår

Bidragen och stödinsatserna räddar bostadsmarknaden.. SBAB bedömer att priserna kommer att stiga ytterligare i höst.0 

På väg mot nya rekordnivåer efter EU:s bidragsbesked. Silverpriset har samtidigt stigit med 20 procent på en månad.0 

Svenska bostäder fortsätter "rusa i pris"

Fyra procent ökning på två månader.. "Tidigare svårsålda objekt går för höga priser nu."0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0