Hiv-mannen i Motala
Ett så kallat födelsecertifikat från Etiopien som påstås visa att afrikanen är född nyårsafton år 2000 och därmed 16 år gammal.

Hiv-man hade oskyddat sex med barn – döms till kort ungdomstjänst

Publicerad 27 april 2017 kl 10.59

Inrikes. Ett hiv-smittat flyktingbarn från Afrika som uppger sig vara 16 år döms för sexuellt utnyttjande av barn och försök till grov misshandel. Enligt tingsrätten var den dömde väl medveten både om att flickan han utnyttjade sexuellt var under 15 år och att han själv bar på den livsfarliga sjukdomen.

Gilla artikeln på Facebook

Brotten ska ha begåtts mellan 1 februari och 25 mars 2016 i Östergötland. Enligt tingsrätten visste 16-åringen att han bar på HIV och att flickan var under 15 år.

Det har också framkommit att han medvetet struntade i att ta sin bromsmedicin, så att virusnivåerna i blodet – och därmed också smittrisken – blivit kraftigt förhöjda. Detta trots att han fått information om konsekvenserna av att inte medicinera och om sin informationsplikt vid sexuella kontakter.

Enligt åtalet misstänktes 16-åringen även för att ha genomfört ett oskyddat oralt samlag med en annan flicka som även hon var under 15 år. Då han nekat till det och vare sig målsägande eller vittnen har kunnat ange någon tidpunkt för när det inträffat, frias 16-åringen från de åtalspunkterna, skriver SVT.

En tredje flicka som utsatts för etiopiern har berättat att han "varit likgiltig inför om hans sexuella partner varit minderårig, att han varit sexuellt påstridig och beredd att genomföra oskyddade sexuella handlingar mot partnerns vilja". Den unge mannen, som hävdar att han är född på nyårsafton år 2000, slapp helt åtal för våldtäkt mot den tredje flickan eftersom han uppger sig ha varit under 15 när brottet begicks.

Stämningsansökan kom in under mars i år. Enligt domen är 16-åringen fortfarande medborgare i Etiopien och i behov av tolk på amhariska.

Åklagaren har berättat för media att "ingen har blivit smittad, lyckligtvis".

Den 21 april 2017 kom domen från Linköpings tingsrätt. Straffet blir ungdomsvård och ungdomstjänst på 100 timmar. Afrikanen ska även betala 15.000 kronor i skadestånd till flickan.


Nyheter från förstasidan

Efter bombdåden: Danmark säkrar gränsen mot Sverige

Trött på våldsexporten från grannlandet. Mette Frederiksen: "Gränsen har nu vår fulla uppmärksamhet."0 

Ekonominyheter

Svenska flyg mest försenade i Norden

Förseningar vanliga på Arlanda.. Flygplatsen får underbetyg i internationell jämförelse.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0