Hiv-mannen i Motala

Åtal: Våldtog barn och försökte smitta dem med HIV

Publicerad 27 mars 2017 kl 16.46

Inrikes. En afrikan som påstår sig vara 16 år åtalas för våldtäkt mot två minderåriga flickor i Östergötland. Enligt stämningsansökan kände han till att han var HIV-smittad och hade dessutom medvetet struntat i att ta sin bromsmedicin i samband med våldtäkterna.

Gilla artikeln på Facebook

16-åringen, som kommer från Etiopien och är i behov av tolk på amhariska, åtalas för två fall av våldtäkt mot barn och två fall av försök till grov misshandel.

Enligt stämningsansökan, som Fria Tider tagit del av, var afrikanen väl medveten om att han var HIV-smittad. Under den period då våldtäkterna begicks ska han dessutom ha struntat i att ta sin bromsmedicin, så att virusnivåerna i blodet – och därmed också smittrisken – blivit kraftigt förhöjda. Detta trots att han fått information om konsekvenserna av att inte medicinera och om sin informationsplikt vid sexuella kontakter.

– Ingen har blivit smittad, lyckligtvis, säger en åklagare till Norrköpings Tidningar.

En tredje flicka som utsatts för etiopiern har berättat att han "varit likgiltig inför om hans sexuella partner varit minderårig, att han varit sexuellt påstridig och beredd att genomföra oskyddade sexuella handlingar mot partnerns vilja".

Den unge mannen, som hävdar att han är född på nyårsafton år 2000, slipper att åtalas för våldtäkt mot den tredje flickan eftersom han uppger sig ha varit under 15 när brottet begicks.

Efter påtryckningar från lobbygrupper som RFSL har regeringen sedan tidigare tagit ställning för att avskaffa informationsplikten vid HIV-smitta, vilket skulle göra det lagligt att medvetet smitta andra med den livsfarliga sjukdomen.

Afrikanen är bosatt i en fastighet i Motala tillsammans med två andra flyktingbarn från tredje världen som också hävdar att de är 16 år.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Vetenskap

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Fysisk träning mycket effektivt vid ångest. Påtagliga resultat även för kroniskt ångestdrabbade.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0