Adel Shalabi.

Hög chef vid Akademiska sjukhuset åtalas för grovt mutbrott

Publicerad 21 december 2023 kl 17.44

Inrikes. Överläkaren Adel Shalabi, 65, åtalas nu för att under sin tid som verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ha tillskansat sig belopp på cirka 4,7 miljoner kronor i mutpengar.

Dela artikeln

Adel Shalabi åtalas för bland annat grovt tagande av muta i samband med inköp av bland annat röntgenutrustning till Akademiska sjukhuset.

Totalt ska verksamhetschefen ha tagit emot mutor på 4,7 miljoner kronor från fem olika företag. De misstänkta brotten begicks mellan januari 2014 och september 2022 och Adel Shalabi har suttit häktad sedan i maj.

Vid tidpunkten för brotten han nu åtalas för var Shalabi chef för 350 medarbetare och hade en budget på runt en halv miljard kronor.

Till grund för åtalet ligger ett omfattande utredningsarbete av nationella anti-korruptionsgruppen vid Nationella operativa avdelningen, Noa. Polisen har utrett Shalabis ekonomi och sett att det skett flera inbetalningar till hans konton från olika företag som är leverantörer av sjukvårdsutrustning- och tjänster till sjukhuset. Överföringarna till kontot har skett vid tidpunkter då sjukhuset har upphandlat tjänster och utrustning.

Adel Shalabi misstänks för grov trolöshet mot huvudman, grovt bedrägeri, bokföringsbrott samt grovt tagande av muta. Brott som kan ge fängelse i upp till sex år.

Enligt åklagaren har han som verksamhetschef kunnat påverka upphandlingarna och har använt sin position för egen vinning. Ett exempel är ett vid ett inköp av en röntgenmaskin där leverantören av maskinen samtidigt har betalat ut 200.000 kronor till mannens privata konto.

Polisen har genomfört förhör och husrannsakan. Tillgångar för mångmiljonbelopp har säkrats i form av värdepapper, fastighet och banktillgodohavanden.

Det var Region Uppsala som efter att en av upphandlingarna uppmärksammats i media polisanmälde mannen för misstänkt mutbrott.

Åtalet omfattar totalt sju personer och brottsrubriceringarna är bland annat grovt tagande av muta, grovt givande av muta, grov trolöshet mot huvudman samt grovt bedrägeri och grova bokföringsbrott.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.