Homosexuella män kräver få ge blod

Publicerad 18 juni 2019 kl 10.01

Utrikes. Homosexuella män ratas som blodgivare på grund av hivrisken. Den nya kampanjen #regnbågsblod går ut på att de ändå ska få ge blod på samma villkor som heterosexuella, rapporterar Metro.

Gilla artikeln på Facebook

Socialstyrelsens regler, som bygger på EU-direktiv, innebär att det krävs total avhållsamhet i minst ett år för homosexuella män som vill bli blodgivare. Före 2010 var det helt förbjudet för homosexuella män att ge blod.

Bakgrunden är den extrema överrepresentationen av hiv och andra sjukdomar som syfilis och hepatit inom gruppen. Men nu kräver homosexuella ändå att få lämna blod på samma villkor som andra.

I detta syfte har kampanjen #regnbågsblod lanserats.

– Vi menar att en karens på tre månader efter att du haft en ny sexpartner är det som behövs och det är ointressant om du är homosexuell eller inte, säger homosexuelle Tobias till Metro.

Enligt honom är det "stötande" att Socialstyrelsen tar hänsyn till att homosexuella män ofta har fler sexpartners än heterosexuella.

Tobias och hans homosexuelle partner Jesper har redan lyckats få myndigheten att ändra formuleringar på sin hemsida. Nästa mål är att ändra karenstiden, skriver Metro.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Utrikes

Gick direkt till omikron. Annars hade nya coronavarianten hetat som Kinas president Xi Jinping.0 

Vaccinkrav på självmordskliniker

Beslutet.. Dödshjälp "innebär fysisk närhet mellan människor".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcksspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0 

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0