Islamiska staten
17-åriga Samra Kesinovic.

Hon användes som sexslav av Islamiska staten innan hon slogs ihjäl med hammare

Publicerad 2 januari 2016 kl 17.25
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Samra Kesinovic, 17, reste från Österrike till Syrien våren 2014 för att ansluta sig till Islamiska staten. Nu har en avhoppad kvinnlig islamist avslöjat att Samra hölls som sexslav och till slut brutalt mördades med en hammare när hon försökte fly från terrorgruppen.

Gilla artikeln på Facebook

"Leta inte efter oss. Vi tjänar Allah – och vi kommer att dö för honom"

Så stod det att läsa på en lapp som då 16-åriga Samra Kesinovic och hennes 15-åriga kompis Sabina Selimovic lämnat efter sig i Wien i Österrike. De båda tonårstjejerna var barn till muslimska flyktingar som tidigare under 90-talet flytt från ett Bosnien härjat av inbördeskrig och de drömde om att leva i det sunnimuslimska kalifat som Islamiska Staten skulle skapa i Mellanöstern.

I april 2014 reste de, via Turkiet, till Syrien där myndigheterna tror att de båda giftes bort till IS-krigare. De blev snabbt affischnamn för Islamiska staten och användes i propagandamaterial som syftade till att locka fler muslimska kvinnor att resa från Europa till Syrien för att ansluta sig till den islamistiska kampen.


IS-propaganda.

Men i oktober samma år hade Samra, som då nyss fyllt 17 år, tröttnat på livet i den muslimska mönsterstat som IS försöker skapa, skriver Daily Mail. Hon försökte fly från IS-huvudstaden Al-Raqqa, men stoppades och slogs brutalt ihjäl med en hammare.

Hölls som sexslav
Uppgifterna om Samras öde kommer från en tunisisk kvinnlig tidigare islamist som hoppat av IS. Hon bodde ett tag tillsammans med Samra och Sabina i Al-Raqqa och uppger att de hölls fångna i ett hus där de tvingades vara sexslavar åt IS. Enligt Daily Mail användes de båda tonårstjejerna som "sexuella presenter för nya krigare" som nyss anslutit sig till IS.

Även Sabina mötte döden i Syrien, men uppges enligt FN-källor ha omkommit i strid någon gång under 2015.

Skröt om det "fria" livet
Kort efter att ha anlänt till Syrien våren 2014 skröt Samras kompis Sabina om sitt nya liv i det muslimska paradiset. Hon lät sig intervjuas via SMS för ett franskt nyhetsmagasin och berättade då att hon gift sig med en jihadist.

"Här kan jag verkligen vara fri. Jag kan utöva min religion. Jag kunde inte göra det i Wien", skrev hon.

Nu är både hon och hennes kompis döda.


Mirsad Omerovic.

Muslimsk predikant greps
Den muslimske predikanten Mirsad Omerovic, som själv är en bosnisk invandrare bosatt i Wien, pekas ut som den man som hjärntvättat och radikaliserat de båda tonårsflickorna. I november 2014 greps han misstänkt för inblandning i finansiering av ett terrornätverk i Österrike.

Omerovic greps i det mest omfattande tillslag mot islamistiska terrorister som någonsin genomförts i Österrike. Sammanlagt 900 man från polisen, säkerhetstjänsten och insatsstyrkan Cobra deltog vid tillslaget, skrev Die Presse 2014.

Se även: De krigar för Allah – med sex

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.