Maria Celander och Ingrid Carlqvist.

Hovrätten friar Ingrid och Maria: "Oerhört viktig dom"

Publicerad 26 april 2021 kl 16.39

Media. De invandringskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander friades idag av hovrätten för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp.
– Domen är oerhört viktig inte bara för oss, utan för alla journalister i Sverige, säger Ingrid Carlqvist.

Gilla artikeln på Facebook

Det uppmärksammade målet har gällt en artikel undertecknad Ulrika Hallgren som publicerades på ingridochmaria.se i slutet av juli 2019.

Artikeln hade rubriken "Faran med allt fler muslimer på apoteken". I texten varnade skribenten för att att det kan bli problem med muslimska apoteksanställda "när samhällskollapsen kommer" eftersom "dessa hellre delar ut livsnödvändiga mediciner till sina muslimska bröder och systrar än till 'otrogna' svenskar".

En person i 40-årsåldern i Lund fick fram artikeln på sin mobiltelefon via Google och ringde polisen. Personen har ett manligt förnamn men är folkbokförd som kvinna. Efter att det misstänkta åsiktsbrottet utretts av polisens "demokrati- och hatbrottsgrupp" i södra Sverige valde kammaråklagare Linda Seger att väcka åtal för hets mot folkgrupp. Det var Ingrid Carlqvist och Maria Celander som åtalades, eftersom det var de som hade publicerat artikeln.

Helsingborgs tingsrätt friade dock Ingrid och Maria för åsiktsbrottet. Domaren slog fast att argumenten i artikeln istället får "bemötas i en fri och öppen debatt".

Domen överklagades till Hovrätten över Skåne och Blekinge – som idag meddelade sin friande dom mot journalistduon. Hovrätten anser vid "en helhetsbedömning av artikeln och det sammanhang som den publicerats i" att det "varken kan anses vara nödvändigt eller proportionerligt att inskränka Ingrid Carlqvists och Maria Celanders yttrandefrihet i detta fall".

"Ingrid Carlqvist och Maria Celander har båda uppgett att de arbetat som journalister under många år. De har publicerat den aktuella artikeln på sin mediasajt med det uppgivna syftet att skapa en religionskritisk debatt och för att ge röst åt en röstsvag grupp, personer som är multisjuka. Uttalandena har därmed skett i en journalistisk kontext. Härtill kommer att man för att läsa artikeln aktivt måste uppsöka Ingrid Carlqvists och Maria Celanders hemsida. I ett sådant sammanhang får utrymmet för att ge uttryck för åsikter anses vara större än annars. Artikeln har gett upphov till 69 kommentarer som publicerats, varav flera har varit negativa till uttalandena i texten. Artikeln har alltså blivit bemött av personer som varit kritiska till dess innehåll, vilket innebär att en debatt har uppstått", står det i domen.

Ingrid Carlqvist skriver följande i en kommentar till Fria Tider:

"Jag och Maria Celander är glada och lättade över att nu även Hovrätten över Skåne och Blekinge har satt yttrandefriheten över vissa gruppers 'rätt att känna sig kränkta'. Domen är oerhört viktig inte bara för oss, utan för alla journalister i Sverige. Visserligen är det inte många av dem som vågar granska islam kritiskt, men den dagen kan komma och då ska det givetvis inte finnas en dom som gör kritisk granskning omöjlig."


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Mycket bidrag i Teslas omsättning

Säljer "utsläppsrätter" istället för bilar.. Statliga subventioner bakom framgångssagan Elon Musk.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.