Järvafältet.

Hundratals polismikrofoner placeras i Järva – ska höra kvinnor skrika

Publicerad 16 november 2017 kl 11.40

Inrikes. För första gången i Sveriges historia ska polisen nu övervaka Stockholms förorter med hjälp av ljuddetektorer. Mikrofonerna ska bland annat identifiera skrik, och automatiskt larma polisen, skriver SvD.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Stockholmspolisen som nu får ja av Länsstyrelsen att använda både kameraövervakning och så kallade ljuddetektorer för att bekämpa brott i det invandrartäta Järvaområdet.

Mikrofonerna ska identifiera så kallat framkallat ljud, alltså ljud från sådant som skottlossning, explosioner, skrik och glaskrossning.

På detta sätt ska polisen snabbt larmas om pågående brott. Ljuddetektorerna kopplas nämligen direkt till polisens ledningscentraler. Därmed behöver polispatruller inte vänta på larm från utomstående personer, utan ska omedelbart få ett sms.

– Jag vet att polisen i New York sedan länge framgångsrikt använder sig av mikrofoner. Men det här är första gången en polismyndighet i Sverige får tillstånd vad jag känner till, säger Joakim Söderström, ansvarig för kameraövervakningen, till SvD.

Ljudupptagningar ska dock inte få sparas. Inte heller ska samtal mellan personer få spelas in.

Enligt Joakim Söderström kommer troligen hundratals mikrofoner sättas upp i Järvaområdet någon gång under nästa år. De kommer inte vara synliga för allmänheten.

Sedan en tid tillbaka finns 55 övervakningskameror som övervakar kriminaliteten i förorterna. De hjälper polisen att bevisa vilka det är som begår brotten i de problemtyngda områdena. Kamerorna i Rinkeby, Tensta och Husby ska nu få sitta kvar i minst fem år till, enligt Länsstyrelsens beslut.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Ny apparat bromsar åldrandet – genom att kittla örat. Som magi – spektakulära upptäckten.0 Plus

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0