I dag införs rökförbud på offentliga platser

Publicerad 1 juli 2019 kl 11.07

Inrikes. Från och med idag utökas rökförbudet till fler offentliga platser i Sverige, däribland lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Gilla artikeln på Facebook

Löfvenregeringens nya rökförbud har mött hård kritik från flera håll. Sverige blir ett allt ofriare land, menas det bland annat.

Lagen innebär att rökförbud utökas till flera offentliga platser, däribland lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger, uppger regeringen på sin hemsida.

Förutom ett utvidgat rökförbud införs också en tillståndsplikt för att få sälja tobak, vilket betyder att butiker som vill sälja denna sådana varor måste ansöka om ett tillstånd. 

Regeringen säger att lagändringen ska ge en bättre kontroll och översyn av tobaksförsäljningen. 

Rökförbudet utvidgas även till att omfatta fler produkter. Tidigare omfattades endast rökning av tobak. Rökförbudet kommer nu också att gälla för så kallade tobaksrelaterade produkter som exempelvis e-cigaretter och örtprodukter för rökning.

– Det finns flera skäl till att regeringen vill se ett utökat rökförbud. Utöver förbättrad folkhälsa och mer hälsosam arbetsmiljö för väldigt många är det viktigt att förändra normer kring rökning, som är en av de främsta orsakerna till cancer i Sverige i dag. Regeringens målsättning är ett rökfritt Sverige 2025, säger socialminister Lena Hallengren (S).


Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0