"I Finland kommer 10.000 dö" – här försäger sig SVT:s utsände i direktsändning

Publicerad 16 mars 2020 kl 20.16

Inrikes. Det blev märklig stämning i SVT-studion på måndagen när tv-jättens finlandskorrespondent Hasse Svens ärligt berättade hur många som den finska Folkhälsomyndigheten räknar med kommer att dö i Finland av coronaviruset. Den svenska staten hemlighåller samtidigt sina egna myndigheters uppskattningar.

Gilla artikeln på Facebook

Finland har till skillnad från Sverige valt att offentliggöra myndigheternas beräkningar av hur många som väntas smittas och dö. Och det är många.

Corona samlas i pungen – män kan bli sterila.

På länk från Finland förklarade SVT:s korrespondent Hasse Svens att Finland så sent som i lördags hade kontroll på alla smittkedjor i hela landet, men på söndagen räknar man med att tappa den kontrollen.

– Trots det säger man att 30-35 procent av den finländska befolkningen troligen ändå kommer smittas fram till sommaren, och det troliga dödsfallet är runt 10.000, sade Hasse Svens i SVT:s direktsändning på måndagen.

Då blir det plötsligt tyst i SVT-studion.

Efter ett antal sekunder börjar SVT:s kvinnliga programledare bete sig märkligt och säger till slut att hon fått nya "instruktioner":

– Ehm, uhm, ursäkta jag fick ehh, liite, å ehm, instruktioner här i örat, ehm, om vi ska sammanfatta...

Uppgiften om 10.000 döda återkom man därefter inte till i programmet.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.