Carrie Bourassa (i mitten).

Indianexpert ljög om att hon var indian

Publicerad 22 november 2021 kl 08.38

Utrikes. Carrie Bourassa, en av de mest kända företrädarna för indianerna i Kanada, är inte indian på riktigt utan vit. Livslögnen har avslöjats av CBC News.

Gilla artikeln på Facebook

Carrie Bourassa har gjort snabb karriär som "stark indiansk kvinna" och är idag professor vid fakulteten för samhällshälsa och epidemiologi vid Saskatchewan-universitetet.

Vid universitetet leder hon också forskargruppen Morning Star Lodge, som fokuserar på ursprungsbefolkningens hälsa.

Bourassa har under karriären påstått sig tillhöra stammarna Métis, Anishinaabe och Tlingit. Hon har berättat om hur hon växte upp bland påstått indianska äldre släktingar och ständigt utsattes för "rasism".

– Mitt namn är Mortgonstjärna Björn, från klanen Björn, berättade hon med darr på rösten i ett framträdande på TEDx-Talk år 2019, och bröt ihop när hon lade ut texten om sin svåra uppväxt som indian och rasismen.

Men nu avslöjar hennes kollegor att Carrie Bourassa inte alls är indian utan att hon är vit och härstammar från Ryssland, Polen och Tjeckien.

Bourassa hävdar nu istället att hon blev adopterad in i en indianstam i vuxen ålder.

Hon har nu blivit petad från hälsoinstitutet CIHR, där hon var chef med fokus på ursprungsbefolkningens hälsa.

Carrie Bourassa kallas "Kanadas Rachel Dolezal", med hänvisning till den kvinnliga antirasistiska profilen i USA som ljög om att hon var afrikan.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0