Brexit
Theresa May pressas både i det egna partiet och av EU, vilket kan leda till avgång.

Inga vinnare när May presenterar Brexit-förslag

Publicerad 12 juli 2018 kl 17.47

Utrikes. Theresa May presenterade idag sin plan för hur och hur mycket Storbritannien ska lämna EU. Men få lär vara nöjda med förslaget, som redan genomgått en revidering efter två ministeravhopp under förra veckan.

Dela artikeln

I måndags lämnade brexitminister David Davis regeringen med omedelbar verkan och några timmar senare följde utrikesminister Boris Johnsons avgång. Johnson avgick med motiveringen att ”drömmen om Brexit håller på att dö”.

I korthet har regeringen May föreslagit att den fria rörligheten upphävs samt att Storbritannien inte behöver följa de prejudikat som följer från EU-domstolen. Ett avancerat upplägg vad gäller den fria inre marknaden och tullunionen gör dock att EU-kritiker är missnöjda då vill ha ett fullständigt utträde ur samtliga samarbeten inom ramen för unionen.

Förslaget som presenterades idag var precis den omöjliga kompromiss som gör alla missnöjda. Theresa May vill inte lämna EU överhuvudtaget, många inom EU vill inte att Storbritannien ska lämna, de britter som vill ha en ”hård” Brexit blir missnöjda och så även de byråkrater inom EU som vill att britterna ska straffas efter att ha förkastat gemenskapen med säte i Bryssel.

I nuläget finns inga vinnare och enbart förlorare. May försvagas för varje dag som går hur hon än gör. Antingen viker hon sig för det brittiska folket och stora delar av sitt eget parti, eller så driver hon sin egen Bremain-linje. 

Den främste kritikern inom det egna partiet, Jacob Rees Mogg – en Brexit-anhängare med ideologisk hemvist långt ut på högerkanten – är den mest offentlige kritikern. Många bedömare menar att han mycket väl kan försöka sig på en kupp mot Theresa May innan sommarens slut om inte utträdet blir avsevärt hårdare. Nigel Farage, mannen bakom Brexit, har pekat ut Rees-Mogg som sin favorit till premiärministerposten.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.