Brexit
Theresa May pressas både i det egna partiet och av EU, vilket kan leda till avgång.

Inga vinnare när May presenterar Brexit-förslag

Publicerad 12 juli 2018 kl 17.47

Utrikes. Theresa May presenterade idag sin plan för hur och hur mycket Storbritannien ska lämna EU. Men få lär vara nöjda med förslaget, som redan genomgått en revidering efter två ministeravhopp under förra veckan.

Gilla artikeln på Facebook

I måndags lämnade brexitminister David Davis regeringen med omedelbar verkan och några timmar senare följde utrikesminister Boris Johnsons avgång. Johnson avgick med motiveringen att ”drömmen om Brexit håller på att dö”.

I korthet har regeringen May föreslagit att den fria rörligheten upphävs samt att Storbritannien inte behöver följa de prejudikat som följer från EU-domstolen. Ett avancerat upplägg vad gäller den fria inre marknaden och tullunionen gör dock att EU-kritiker är missnöjda då vill ha ett fullständigt utträde ur samtliga samarbeten inom ramen för unionen.

Förslaget som presenterades idag var precis den omöjliga kompromiss som gör alla missnöjda. Theresa May vill inte lämna EU överhuvudtaget, många inom EU vill inte att Storbritannien ska lämna, de britter som vill ha en ”hård” Brexit blir missnöjda och så även de byråkrater inom EU som vill att britterna ska straffas efter att ha förkastat gemenskapen med säte i Bryssel.

I nuläget finns inga vinnare och enbart förlorare. May försvagas för varje dag som går hur hon än gör. Antingen viker hon sig för det brittiska folket och stora delar av sitt eget parti, eller så driver hon sin egen Bremain-linje. 

Den främste kritikern inom det egna partiet, Jacob Rees Mogg – en Brexit-anhängare med ideologisk hemvist långt ut på högerkanten – är den mest offentlige kritikern. Många bedömare menar att han mycket väl kan försöka sig på en kupp mot Theresa May innan sommarens slut om inte utträdet blir avsevärt hårdare. Nigel Farage, mannen bakom Brexit, har pekat ut Rees-Mogg som sin favorit till premiärministerposten.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.