Brexit

Farages avskedstal i EU-parlamentet: "Historisk kamp mellan globalism och populism"

Publicerad 29 januari 2020 kl 18.42

Utrikes. Brexitledaren Nigel Farage höll på onsdagen sitt sista tal i Europaparlamentet inför det brittiska EU-utträdet. Han beskrev bland annat Brexit som en delseger i den stora strid mot globalism som nu rasar i västvärlden. Sedan viftade Brexit partys ledamöter adjö till EU-byråkraterna med insmugglade brittiska flaggor.

Gilla artikeln på Facebook

Nigel Farage blev redan år 1999 ledamot i Europaparlamentet för Ukip. Under åren har han med jämna mellanrum uppmärk­sammats för sina ofta komiska tal, i vilka han inte dragit sig för att använda personangrepp mot olika EU-toppar.

– När jag kom hit tyckte ni alla att det var fruktansvärt lustigt. Men sedan 2016 skrattar ni inte längre, konstaterade Farage på onsdagen i sitt sista anförande i parlamentet innan Brexit.

Farage noterade att hans syn på Europa förändrades när EU införde det så kallade Lissabon­fördraget, trots att befolkningarna i flera EU-länder hade röstat nej till fördraget i folkomröstningar. Då blev han en övertygad motståndare till hela unionsprojektet.

– Jag vill att Brexit ska inleda en debatt i hela Europa. Vad vill vi ha ut av Europa? Om vi vill ha handel, vänskapligt samarbete och reciprocitet så behöver vi ingen EU-kommission och ingen europeisk domstol. Vi behöver inte dessa institutioner och all denna makt. Och jag kan lova er att både i Ukip och Brexit party så älskar vi Europa. Vi hatar bara EU, sade Nigel Farage.

Han förklarade att han hoppas att Brexit blir början på slutet för EU-projektet.

– Det är ett dåligt projekt. Det är inte bara odemokratiskt utan antidemokratiskt.

I hela västvärlden pågår nu "en historisk strid", konstaterade Farage vidare.

– Det är striden mellan globalism mot populism. Ni må själva avsky populismen, men då har jag något roligt att berätta. Populismen börjar bli väldigt populär! Och den har stora fördelar. Inga fler bidrag, inga fler europeiska domstolar. Ingen mer gemensam fiskeripolitik, ingen mer mobbning, ingen mer Guy Verhofstadt! Vad finns det att inte gilla?

"Viftade adjö till EU-topparna – avbröts
Nigel Farage avslutade med att rikta sig direkt till EU-byråkraterna:

– Jag vet att ni kommer att sakna oss, jag vet att ni vill förbjuda våra nationella flaggor. Men vi vinkar nu adjö till er och ser fram emot att i framtiden kunna arbeta med er som en suverän nation.

Brexit partys ledamöter reste sig samtidigt upp och viftade med brittiska flaggor, trots att nationella flaggor nyligen förbjöds i parlamentet.

Talmannen avbröt då Farage med hänvisning till att han brutit mot reglerna och beordrade ledamöterna att ta bort de förbjudna nationella flaggorna. Britterna svarade med att skandera "hurra! hurra!"


Åtalet mot AFA

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ännu en brandattack mot kyrkan i Tensta

Andra angreppet mot 1100-talskyrkan på några dagar. "Jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Myt om "hälsosamma" feta krossad. Tjockisar som "rör på sig" kvar i riskzonen.0 

Kultur

Satirtecknaren Hans Lindström död. Drev hejdlöst med mångkulturella Sverige under sista åren.0 

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0