Brexit

Farages avskedstal i EU-parlamentet: "Historisk kamp mellan globalism och populism"

Publicerad 29 januari 2020 kl 18.42

Utrikes. Brexitledaren Nigel Farage höll på onsdagen sitt sista tal i Europaparlamentet inför det brittiska EU-utträdet. Han beskrev bland annat Brexit som en delseger i den stora strid mot globalism som nu rasar i västvärlden. Sedan viftade Brexit partys ledamöter adjö till EU-byråkraterna med insmugglade brittiska flaggor.

Gilla artikeln på Facebook

Nigel Farage blev redan år 1999 ledamot i Europaparlamentet för Ukip. Under åren har han med jämna mellanrum uppmärk­sammats för sina ofta komiska tal, i vilka han inte dragit sig för att använda personangrepp mot olika EU-toppar.

– När jag kom hit tyckte ni alla att det var fruktansvärt lustigt. Men sedan 2016 skrattar ni inte längre, konstaterade Farage på onsdagen i sitt sista anförande i parlamentet innan Brexit.

Farage noterade att hans syn på Europa förändrades när EU införde det så kallade Lissabon­fördraget, trots att befolkningarna i flera EU-länder hade röstat nej till fördraget i folkomröstningar. Då blev han en övertygad motståndare till hela unionsprojektet.

– Jag vill att Brexit ska inleda en debatt i hela Europa. Vad vill vi ha ut av Europa? Om vi vill ha handel, vänskapligt samarbete och reciprocitet så behöver vi ingen EU-kommission och ingen europeisk domstol. Vi behöver inte dessa institutioner och all denna makt. Och jag kan lova er att både i Ukip och Brexit party så älskar vi Europa. Vi hatar bara EU, sade Nigel Farage.

Han förklarade att han hoppas att Brexit blir början på slutet för EU-projektet.

– Det är ett dåligt projekt. Det är inte bara odemokratiskt utan antidemokratiskt.

I hela västvärlden pågår nu "en historisk strid", konstaterade Farage vidare.

– Det är striden mellan globalism mot populism. Ni må själva avsky populismen, men då har jag något roligt att berätta. Populismen börjar bli väldigt populär! Och den har stora fördelar. Inga fler bidrag, inga fler europeiska domstolar. Ingen mer gemensam fiskeripolitik, ingen mer mobbning, ingen mer Guy Verhofstadt! Vad finns det att inte gilla?

"Viftade adjö till EU-topparna – avbröts
Nigel Farage avslutade med att rikta sig direkt till EU-byråkraterna:

– Jag vet att ni kommer att sakna oss, jag vet att ni vill förbjuda våra nationella flaggor. Men vi vinkar nu adjö till er och ser fram emot att i framtiden kunna arbeta med er som en suverän nation.

Brexit partys ledamöter reste sig samtidigt upp och viftade med brittiska flaggor, trots att nationella flaggor nyligen förbjöds i parlamentet.

Talmannen avbröt då Farage med hänvisning till att han brutit mot reglerna och beordrade ledamöterna att ta bort de förbjudna nationella flaggorna. Britterna svarade med att skandera "hurra! hurra!"


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Avslöjade Clinton – hittad död

Låg bakom stort korruptionsavslöjande – liket upptäcktes på lördagen.. Paret Clinton anklagas för att ha röjt dussintals fiender ut vägen.0 Plus

Ungern ska förbjuda HBTQ-propaganda för barn

Förbereder ny anti-pedofillag.. Förbjuder material till unga som uppmuntrar till homosexualitet och könsbyten.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0