Mikael Damberg (S) och antal ihjälskjutna per månad.

Ingen minskning av antal ihjälskjutna i år

Publicerad 7 augusti 2021 kl 13.44

Politik. Antalet ihjälskjutna årets sju första månader i år är lika många som för samma period förra året. Det framgår av polisens officiella statistik.

Gilla artikeln på Facebook

I maj i år hävdade inrikesminister Mikael Damberg (S) att antalet skjutningar i Sverige minskat kraftigt årets fyra första månader.

– När vi summerar första tredjedelen av det här året, så ser vi att skjutningarna har minskat med nästan 40 procent jämfört med förra året. Det är bra och det är viktigt, för det ökar tryggheten, sade han då.

Men antalet ihjälskjutna i år är nu lika många som ifjol. 25 personer sköts ihjäl i Sverige från första januari till sista juli i år – lika många som under samma period förra året.

En av förklaringarna till det är att sexton personer sköts ihjäl från maj till juli i år, efter Dambergs utspel, jämfört med bara sex personer samma månader förra året.

Antalet inrapporterade skjutningar årets sju första månader – 180 stycken – är dessutom fler än för motsvarande månader under rekordåret 2018 då 45 personer sköts ihjäl.

Polisen började redovisa siffror för antal skjutningar och döda i skjutningar i slutet av 2016.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Topphemligt ubåtsvapen kontrollerades i östgötska skärgården

Bilder och video. Uppdraget genomfördes mitt under rysk storövning.0 

Ekonominyheter

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.