Dansk exminister inför riksrätt för att ha stoppat barnäktenskap

Publicerad 15 januari 2021 kl 18.57

Utrikes. Danmarks tidigare invandrarminister Inger Støjberg (Venstre) ställs nu inför riksrätt för sitt beslut från 2016 om att sätta stopp för barnäktenskap bland asylsökare. Det rapporterar flera danska medier.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i februari 2016 som Støjberg meddelade att hon i egenskap av invandrarminister gett direktiv till danska Migrationsverket om att separera asylsökande par där ena parten var under 18 år.

– Det är helt oacceptabelt att minderåriga för närvarande bor i det danska asylsystemet med en make eller sambo, och jag har bett den danska invandringsmyndigheten att sätta stopp för detta omedelbart, sade hon då.

– Naturligtvis måste vi se till att unga tjejer inte tvingas leva i ett förhållande med en vuxen i asylcentren.

Men att på det sättet skilja invandrarmännen från deras minderåriga fruar var kontroversiellt. I början av förra året tillsattes en kommitté för att utreda om Støjbergs beslut att stoppa "barnbrudarna" var ett brott mot barnkonventionen och EU:s mänskliga rättigheter. Kommittén har nu kommit fram till att Støjbergs direktiv till myndigheten var "tydligt olaglig".

Under torsdagseftermiddagen röstade Folketinget, det danska parlamentet, om huruvida Støjberg ska ställas inför riksrätt eller ej. Efter att Socialdemokraterna och Støjbergs eget parti Venstre ställt sig bakom kravet, bifölls så inledandet av en riksrättsprocess mot ex-ministern.

– Jag är besviken över att min egen partiordförande, Jakob Ellemann-Jensen, bjuder in resten av Folketinget att rösta om riksrätt mot mig, kommenterar Inger Støjberg.

Støjberg, som gjort sig känd för att vilja skicka tillbaka invandrare från tredje världen till deras hemländer, tycks emellertid inte ångra sitt beslut från 2016. I ett färskt inlägg på Facebook länkar hon till en artikel om barnäktenskap och tar fortsatt avstånd från dem.

"Jag får ont i magen och blir ledsen när jag läser detta. En flicka gifter sig med sin kusin arrangerat av hennes pappa. Jag hoppas verkligen att varje invandrarminister – oavsett partifärg – skulle ingripa. Jag ingrep och jag skulle inte kunna se mig själv i ögonen om jag inte hade ingripit vid det tillfället 2016. Barnbrudar är ett fruktansvärt fenomen, och jag kommer – som jag gjorde den gången – göra allt jag kan inom lagens ramar för att skydda tjejerna."


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Utrikes

Flyganfall i östra Syrien. "Vi vet att vi träffade det mål vi var ute efter".0 

Högre böter än väntat för censurerande nätjättar i Polen

Jätteböter för nätjättar.. Handlar om att bekämpa politisk korrekthet, enligt premiärminister Mateusz Morawiecki.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur