Ingrid Carlqvist och Anton Sauer (C).

Ingrid Carlqvist blev förtalad av C-politiker – förlorar ändå målet: "Absurt"

Publicerad 26 mars 2024 kl 14.41

Lag & Rätt. Den invandringskritiska profilen Ingrid Carlqvist stämde Malmöpolitikern Anton Sauer (C) för förtal efter att han kallat henne "nazist". I dagens dom slår Malmö tingsrätt fast att Carlqvist visserligen blivit förtalad av politikern – men hon har ändå inte rätt till skadestånd och ska istället betala hans rättegångskostnader på 60.000 kronor.
– Det är den märkligaste dom jag sett och mitt ombud säger detsamma, säger Ingrid Carlqvist.

Dela artikeln

© Linkedin

Sandra Ahrén, domare i målet.

Målet rörde två inlägg på Twitter (idag X) med nazistanklagelser som Anton Sauer lade upp i december 2018.

Ingrid Carlqvist fick hjälp av Förtalsombudsmannen, FO, att driva målet i domstol. I januari 2023 väckte hon talan vid tingsrätten och begärde att vänsterpolitikern – som är gruppledare för Centerpartiet i Malmö – skulle betala skadestånd till henne på grund av att han gjort sig skyldig till förtal.

Tingsrätten anser visserligen att publiceringarna uppnår alla de krav som gäller för att publiceringen ska anses utgöra förtal. Det rör sig inte om ett straffritt värdeomdöme och inläggen har syftat till att utsätta Ingrid Carlqvist för missaktning. Hon kan enligt domstolen "inte heller anses vara en sådan offentlig person som i lagens mening har att tåla mer kritisk granskning och värdering än gemene man vilket innebär att mannens agerande inte varit försvarligt".

"Gärningen har varit uppsåtlig och ska bedömas som förtal av normalgraden", fastslås i domen.

Målet har dock enligt domstolen enbart handlat om frågan om rätten till skadestånd på grund av kränkning. Tingsrättens anser att publiceringarna fått en begränsad spridning och domstolen hänvisar även till att Carlqvist "publicerat Twitterinlägg i vilka hon ifrågasatt i vart fall korrektheten i statistiken avseende dödstal till följd av förintelsen".

Lastas för att ha försvarat yttrandefrihet
"Dessa publiceringar, och även de publiceringar som hon gjort rörande Nordiska Motståndsrörelsens rätt till yttrandefrihet, får även om de inte skulle uppfattas som att Ingrid Carlqvist själv skulle hävda att hon var nazist, sägas ha innefattat ett visst risktagande från hennes sida i förhållande till att hon skulle kunna komma att kallas för nazist av personer inom andra delar av det politiska landskapet", skriver Malmö tingsrätt i sin dom.

– Vid en samlad bedömning finner tingsrätten att kränkningen inte är så allvarlig att kvinnan är berättigad till kränkningsersättning, säger rådmannen Sandra Ahrén.

Eftersom Ingrid Carlqvist förlorar tvistemålet ska hon ersätta Anton Sauers rättegångskostnader med knappt 60.000 kronor.

– Det är absurt att domstolen erkänner att hon blivit förtalad men att hon inte får skadestånd, säger Förtalsombudsmannen Christian Petersen i en kommentar till Fria Tider.

Ingrid Carlqvist är inne på samma linje.

Kommer överklagas
– Malmö tingsrätt konstaterar att Sauer gjort sig skyldig till förtal av mig, men jag anses inte tillräckligt kränkt och därför förlorar jag och han går fri, säger hon och fortsätter:

– Det är som om en domstol skulle konstatera att någon våldtagit en kvinna men eftersom hon hade kort kjol och följde med honom hem, så slipper våldtäktsmannen straff. Jag är allvarligt oroad över att en sån här dom över huvud taget har skrivits och vilken skada en sådan dom får för det allmänna rättsmedvetandet. Är det alltså offret som ska ersätta gärningsmannens advokatkostnader?

Enligt Carlqvist kommer domen "givetvis" att överklagas.


Nyheter från förstasidan

Alla poliser i yttre tjänst får elchockvapen

Införs nu i hela landet. Uppges minska polisers stress i hotfulla situationer.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.