Intrum och skulderna

Inkassobolaget Intrum Justitia kan inte betala – hotas av konkurs

Publicerad 9 mars 2024 kl 11.00

Ekonomi. Inkassobolaget Intrum Justitia hotas av betalningsbekymmer när stora lån förfaller senare i år och det egna kapitalet i praktiken är helt utraderat.
 – Det kan bli en av de största konkurserna i Norden, säger förvaltaren Erik Hagerup till Finansavisen.

Dela artikeln

Den 5 februari i år sänkte kreditvärderings­institutet Standard & Poor's kreditbetyget för Intrum Justitia till skräpstatus och därpå rasade inkassobolagets aktie med 26 procent.

Dagens Industri publicerade på torsdagen en analys som visar att bolaget i praktiken har 23 miljarder kronor i nettoskuld, rensat för immateriella anläggningstillgångar.

Det ger ett de facto negativt eget kapital på 23 miljarder kronor, vilket betyder att finanskoncernen är konkursmässig om mer diffusa tillgångar räknas bort.

– Alla de stora high yield-förvaltarna i Norden och Europa sitter och tittar på när Intrum kollapsar, säger förvaltaren Erik Hagerup till norska Finansavisen och tillägger:

– Det kan bli en av de största konkurserna i Norden.

Enligt DI är den näst största ägaren i Intrum Justitia pensionsjätten AMF, som lockar pensionssparare med sloganen "AMF – Trygga och enkla lösningar för långsiktigt sparande".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.