Intrum och skulderna

Konkurshotade Intrum ger vd:n 7 miljoner i bonus – med lånade pengar

Publicerad 3 april 2024 kl 09.02

Ekonomi. Inkassojätten Intrum hotas av konkurs när det överbelånade bolaget väntas ställa in sina betalningar senare i år. Men trots skuldkrisen betalar styrelsen nu ut 7 miljoner kr i bonus till sin vd – pengar som därmed sannolikt försvinner framför näsan på borgenärerna.

Dela artikeln

Intrums aktie har rasat med över 90 procent på tre år sedan det visat sig att bolaget lånat för mycket, och nu har Intrum svårt att klara det tuffare ränteläget. Bolaget hotas därför av konkurs när stora lån förfaller senare i år.

– Det kan bli en av de största konkurserna i Norden, konstaterade toppförvaltaren Erik Hagerup tidigare i år i en intervju med Finansavisen.

Trots det usla läget får vd:n Andrés Rubio nu en generös bonus på 7,3 miljoner kronor, utöver sin fasta lön på 10,8 miljoner kronor, skriver nyhetssajten Nu.se.

Pengarna betalas ut med medel som bolaget lånat, men trots att borgenärerna därmed kan gå miste om ytterligare 7,3 miljoner vid en konkurs försvarar styrelsen sitt beslut.

– Andrés Rubio har en marknadsmässig kompensation, säger Intrums styrelseordförande Magnus Lindquist till Dagens Industri.

Intrum har nu anlitat den amerikanska investmentbanken Houlihan Lokey och advokatbyrån Milbank för att få budget- och skuldrådgivning och för att få bättre koll på sin ekonomi. Houlihan Lokey är mest kända för att ha hanterat Lehman Brothers konkurs under finanskrisen.

Under ett investerarmöte på måndagen meddelade Rubio att Intrum inte planerar att genomföra någon nyemission för att kunna betala det stora skuldberget. Hur problemet ska lösas är dock oklart.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.