Arkivbild.

Intagna på häkte får gratis tobak – för 30.000 kronor om dagen

Publicerad 25 januari 2020 kl 18.39

Inrikes. Under den gångna veckan har intagna på Göteborgs häkte fått gratis tobaksvaror till ett värde av cirka 30.000 kronor om dagen, avslöjar GT.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter det framkommit att entreprenören som hanterar kioskverksamheten på häktet i Göteborg saknar tillstånd att sälja tobak, som Kriminalvården drog till med en oortodox lösning.

Häktespersonalen fick en ny arbetsuppgift: Köpa snus och cigaretter till de 330 intagna. Nästan alla vill ha tobak, förklaras det.

Enligt GT har personalen köpt tobak för cirka 20.000-30.000 kronor om dagen den senaste veckan. Och tobaksvarorna har delats ut gratis till de brottsmisstänkta.

Häktet förklarar åtgärden med att man är skyldig att förse de intagna med tobak, men inte har rättighet att själv fungera som en affär.

"Enligt en tidigare rättslig prövning är vi inom Kriminalvården skyldiga att tillhandahålla tobak till vuxna klienter som använder det. Normalt sett får våra klienter köpa tobak i kiosken men då vi själva inte kan agera butik har vi kommit fram till den här tillfälliga lösningen", säger Malin Sparrström vid Kriminalvårdens presstjänst till GT.

Nu ska häktet försöka återställa den normala ordningen så fort som möjligt, och då kommer de intagna återigen få betala för varorna. Men upphandlingen med en ny kioskverksamhet – som har tillstånd att sälja snus och cigaretter – är fortfarande inte klar.


Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Turkiet släpper fram ny flyktingvåg mot Europa

Nytt besked efter eskalerande strider i Syrien. Kommer inte längre stoppa syriska flyktingar från att nå Europa.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0