IFRÅGASATT: Flera forskare fasar för vad Folkhälsomyndigheten och Löfvenregeringen utsätter Sverige för genom sin strategi mot coronasmittan. Statsepidemiologen Anders Tegnell avvisar kritiken och hävdar att han är väldigt kompetent.

Interna mejl avslöjar: Tegnell totalsågas – "Detta är blodigt allvar"

Publicerad 19 mars 2020 kl 18.41

Inrikes. Regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi mot coronaviruset totalsågas av en rad forskare i en intern mejltråd som SVT Nyheter kommit över. Enligt kritikerna är Folkhälsomyndigheten en inkompetent och farofylld myndighet som måste stoppas.
"Hur många liv är de beredda att offra för att inte stänga ner och riskera större effekter på samhällsekonomin?", skriver en forskare i tråden.

Gilla artikeln på Facebook

I sociala medier har en flodvåg av kritik riktats mot Folkhälsomyndigheten och dess statsepidemiolog Anders Tegnell, samtidigt som många på vänsterkanten har fördömt kritik från lekmän och sociala mediejättar som Facebook och Twitter har börjat blockera människor som ifrågasätter "fakta" från myndigheterna.

Men nu avslöjar interna mejlkonversationer som SVT har kommit över att en rad forskare är lika kritiska och i skarpa ordalag ifrågasätter regeringens och Folkhälsomyndighetens strategi mot coronaviruset, som går ut på att "långsamt" smitta befolkningen i hopp om att skapa "flockimmunitet".

Enligt SVT visar tråden att kritiken mot Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog är "betydligt skarpare" än tidigare varit känt.

Bland annat anklagas myndigheten för att vara inkompetent, ignorera internationell forskning på området och att sakna tillräcklig medicinsk förmåga.

I mejltråden skriver bland annat Fredrik Elgh, docent i virologi vid Umeå universitet.

Enligt honom samlar tråden mycket bekymrade experter som fasar för vad viruset kan åstadkomma. De har länge varnat för smittan men blivit nedtystade.

– Jag är djupt oroad över utvecklingen. Jag skulle helst vilja att Stockholm var satt i karantän. Vi är nästan det enda landet i världen som inte tar till allt vi kan för att kväsa infektionen. Det här är blodigt allvar, säger Elgh till SVT Nyheter.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå Universitet, ingår också i mejltråden.

I diskussionen undrar han om det hela handlar om en kalkylerad plan som regering och Folkhälsomyndigheten kommit överens om, för att mildra effekterna på ekonomin. Många befarar bland annat att en nedstängning skulle kunna innebära ett prisfall på bostadsmarknaden, där många politiker och byråkrater har tagit stora personliga risker.

"Hur många liv är de beredda att offra för att inte stänga ner och riskera större effekter på samhällsekonomin?", skriver Rocklöv i tråden enligt SVT.

I tråden pekas också ut en rad felaktigheter och orimliga prognoser som Folkhälsomyndigheten har spridit, så som att smittan skulle "stanna i Kina", att karantän kan vara "kontraproduktivt" och att det var en "mycket liten risk" för smittspridning i det svenska samhället.

Det diskuteras likaså en "stridsplan" där virologer, infektionsläkare och professorer ska försöka nedsabla Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell, som enligt SVT kritiseras av forskarna på ett "mycket fränt" sätt.

Anders Tegnell tillbakavisar helt kritiken och säger att han och Folkhälsomyndigheten är väldigt kompetenta, rentav mer kompetenta än någon annan eftersom ingen annan enligt honom har "en samlad kompetens som ligger på vår nivå", säger han till SVT. Tegnell förnekar också att myndigheten har tagit någon ekonomisk hänsyn.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Oron sprider sig på äldreboenden: "Livrädda"

406 smittade i Stockholm. Folkhälsomyndighetens "strategi" fallerade.0 

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.