IQ-frågan
IQ-nivån i Sverige sjunker just nu kraftigt, visar resultaten i återkommande PISA-mätningar.

Invånarnas IQ bästa metoden förutspå länders välstånd

Publicerad 20 september 2022 kl 09.55

Vetenskap. Ett lands genomsnittliga IQ-nivå har en "extremt stark" korrelation med dess BNP per capita, visar en ny brittisk studie.

Dela artikeln

© Mankind Quarterly

Klicka för större bild.

Ungefär 70 procent av skillnaderna i välstånd mellan världens länder kan kopplas till IQ-nivån som enda förklaringsfaktor.

– Vi fann att IQ-nivån var den mest tillförlitliga indikatorn för att förutspå ekonomisk tillväxt med det största genomslaget, jämfört med drygt 70 andra variabler hämtade från litteraturen inom tillväxtområdet, säger forskaren Emil O. W. Kirkegaard vid Ulsters universitet.

"Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras"

Enligt studien finns det även andra indikatorer som korrelerar med högt välstånd, såsom tillgång till naturresurser, samhällsinstitutioner, kulturell utveckling och så vidare. Flera av dessa indikatorer hade ett starkt samband med välstånd, men ingen var så viktig som befolkningens IQ-nivå.

Något som kanske förvånar allmänheten är att det råder starka tvivel på huruvida demokrati förbättrar eller försämrar ekonomisk tillväxt i ett land. Inte heller denna studie ger svar på det, men bland forskare har det länge varit känt att läget är högst oklart.

– Redan 1993 visade ungefär hälften av studierna att demokrati ledde till ökad ekonomisk tillväxt, medan nästan lika många hävdade motsatsen, säger Kirkegaard.

De senaste åren har IQ-nivån i Sverige sjunkit kraftigt, vilket bland annat visat sig genom sämre mattekunskaper och andra kunskaper i landets PISA-resultat. Enligt en studie från Institutet för näringslivsforskning beror detta dock helt på invandringen, det vill säga den mycket höga bidragsinvandringen från låg-IQ-länder i tredje världen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Liberal har tröttnat på Israelfjäsk

Fredrik Segerfeldt förstår ingenting. "Mina liberala vänner tycker helt plötsligt att etnonationalism är kosher."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.