IQ-frågan
Nathan Cofnas.

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge

Publicerad 22 april 2024 kl 10.23

Vetenskap. Cambridge-forskaren Nathan Cofnas tvingas bort från sin position efter att ha skrivit öppet om förhållandet mellan ras och IQ. Detta trots att det han skrev var sant.

Dela artikeln

Fria Tider rapporterade i februari om att Cambridge-forskaren och filosofen Nathan Cofnas anklagades för att vara rasist av både studenter och fakultetsmedlemmar efter att ha skrivit om IQ-skillnader i ett blogginlägg.

Han konstaterade bland annat att om strikt meritokrati tillämpades skulle svarta i praktiken bara vara kända inom sport och underhållning – och vid elituniversiteten skulle antalet svarta anställda "närma sig 0 procent".

Det här är kontroversiella åsikter men korrekta då de bygger på beräkningar utifrån medel-IQ-nivåer bland svarta.

Varsity, Cambridges studenttidning, rapporterar nu att Emmanuel College vid Cambridge-universitetet i ett brev den 5 april att meddelade Nathan Cofnas att man valt att avbryta sin relation med honom. Detta efter att rasismanklagelserna haglat både från anställda och studenter vid det anrika lärosätet, rapporterar Telegraph.

I brevet står det att blogginlägget tolkas som "ett förkastande av mångfalds-, jämlikhets- och inkluderingspolicyn" och en direkt utmaning av värdegrunden.

I sitt uppmärksammade inlägg skrev Cofnas bland annat att andelen svarta studenter vid Harvard-universitetet skulle sjunka till endast 0,7 procent om man i vid antagningen endast tog hänsyn till akademiska meriter. Detta samtidigt som svarta utgör 14 procent av den totala befolkningen i USA.

I en meritokrati skulle de svarta "försvinna från nästan alla högprofilerade positioner bortsett från sport och underhållning", konstaterade Cofnas vidare.

I inlägget slog filosofen fast att det västerländska etablissemanget måste häva tabut om att intellektuella förmågor är genetiskt betingade och ärftliga.

"Vi måste avbryta kriget mot naturen, acceptera att talang inte fördelas lika inom eller mellan grupper och tillåta människor att lyckas utifrån på sina förtjänster."

Att svarta har betydligt lägre IQ än vita är ett mycket väletablerat faktum som i årtionden bekräftats av otaliga studier inom intelligensforskning. Trots det finns ett starkt tabu i frågan då de politiska ideologier som dominerar i västvärlden felaktigt utgår från att alla föds med samma förutsättningar.

"Det är en statistisk oundviklighet att svarta – om selektionen är färgblind – kommer att utgöra en liten bråkdel av människor i positioner som är starkt beroende av generell intelligens", skrev Cofnas i sitt inlägg.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.