Invandrarna från tredje världen anser att kommunen är rasistisk eftersom de tvingas bo i hotellrum på K30 (tidigare Täby Park hotell).

Invandrare får inte gratis lägenheter: "Täby kommun är rasist!"

Publicerad 13 februari 2018 kl 02.32

Inrikes. Så kallade nyanlända invandrare som bor på ett före detta hotell i Täby anordnade en demonstration på Täby torg i protest mot att de inte får bo i egna lägenheter på de svenska skattebetalarnas bekostnad.
”Vi vill ha våra rättigheter och Täby kommun är rasist”, löd budskapet.

Gilla artikeln på Facebook

En som reagerar på demonstrationen och anklagelserna om rasism är Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande.

"Nyanlända som genom anvisningslagen placerats i Täby demonstrerar på Täby torg med banderollen: 'Vi vill ha våra rättigheter och Täby kommun är rasist'", skriver han i ett inlägg på Facebook och fortsätter:

"Det är faktiskt ganska upprörande eftersom de får tillgång till skolor, förskolor, samhällsorientering, jobbcoachning, tillfälligt boende i två år, bidrag, sjukvård osv. Vår uttalade ambition är att vara bäst på att hjälpa dessa individer till självförsörjning o ett självständigt liv så snabbt som möjligt."

Leif Gripestam konstaterar också att anledningen till att invandrarna anklagar kommunen för att vara "rasist" är att de inte har fått flytta in i hyresrätter, vilket skulle innebära att hyran betalas genom skattefinansierade statliga bidrag till kommunen. Istället tvingas de stå ut med att bo på hotellrum på K30 (tidigare Täby Park hotell).

"Det som är huvudproblemet för dessa individer att vi inte har ordnat vanliga hyresrätter. Det finns dock inga tomma bostäder vare sig i Täby eller i Sthlms regionen", konstaterar Gripenstam.

Kommunalrådets inlägg har fått många kommentarer och många av dem uttrycker åsikten att de denonstrerande invandrarna ska åka hem till tredje världen igen. Men när lokaltidningen Täby Nyheter kräver att få veta varför Leif Gripestam inte raderar alla "främlingfientliga" kommentarer står han på sig.

– Jag tänker inte vara den som stryper debatten, svarar Gripestam.

Den kommentaren har väckt arga reaktioner bland andra politiker i området.

Tomas Eriksson (MP), gruppledare Stockholms Läns Landsting, uppger för Täby Nyheter att det är "rent rasistiskt" att skriva inlägg om att de missnöjda invandrarna borde åka hem.

Att Gripenstam säger att han inte vill radera kommentarerna är enligt Eriksson att "debattera på Flashbacknivå".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.