Invandrare fejkade sin död efter utvisning – dotter tilldömdes skadestånd

Publicerad 14 juli 2020 kl 11.50

Utrikes. Finländsk polis utreder nu ett bedrägerifall med kopplingar till Sverige. "Fallet Ali" handlar om en irakisk man som fejkade sin död och sedan drog Finland inför Europadomstolen, rapporterar Svenska Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2016 som den irakiske mannen nekades asyl i Finland och utvisades.

Då påstods det att mannen dödats i hemlandet, vilket bevisades med en dödsattest.

På grund av mannens påstådda död prickades Finland förra året av Europadomstolen. Detta för att ha brutit mot Europakonventionen när man utvisade mannen. Dessutom dömdes den finska staten att betala skadestånd till mannens dotter.

Men nu visar det sig att allt var en bluff och att mannen lever. Dödsattesten som påstods bevisa hans död var förfalskad.

På grund av utredningen har utbetalningen till dottern stoppats.

Totalt misstänks sex personer för två fall av grovt bedrägeri samt två fall av grov förfalskning, skriver Yle. De misstänks också för att ha vilselett Europadomstolen. Det handlar bland andra om den irakiske mannens dotter samt en annan dotters make.

Det finns också kopplingar till Sverige och två av de andra misstänkta har förhörts i grannlandet, något som förstärkte polisens misstankar om hur bedrägeriet gått till. Det finns också en misstänkt i Irak, men den personen har polisen ännu inte fått tag på.

Även "Ali", han som påstods vara död, är en av de misstänkta. I våras var mannen i Irak, enligt polisens utredning.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0