Brandattackerna mot Socialtjänsten

Invandrare från Mellanöstern bakom attentat mot socialen

Publicerad 22 september 2015 kl 14.14

Inrikes. En grupp invandrare från Mellanöstern ligger bakom ett flertal brandattentat mot olika socialkontor i södra Stockholm under sommaren.

Gilla artikeln på Facebook

Sammanlagt sex personer är häktade misstänkta för attentaten, som förutom anlagda bränder även inbegripit sabotage mot socialtjänstens bilar. Attentaten utfördes under juni, juli och augusti i Stockholmsförorterna Tullinge, Tumba och Hallunda i Botkyrka kommun.

Den 27 augusti utfördes dessutom ett mordbrandsattentat på Värmdö öster om Stockholm då en personbil, som tillhörde en anställd på socialtjänsten, stacks i brand.

Kammaråklagare Stefan Creutz säger till Fria Tider att det inte är en slump att det just är socialtjänsten som invandrarna riktat attentaten mot.

– Socialtjänsten har varit måltavla, så mycket kan jag säga, det är min bestämda uppfattning, säger han.

Är det ett beslut man varit missnöjd med, har man velat hämnas för någonting?
– Nej, det pratar jag inte om.

Sammanlagt är det sju personer som misstänks för attentaten, varav sex har häktats under de senaste veckorna.

– Sex är häktade, sju har varit uppe till häktningsförhandling. En är på sannolika skäl misstänkt, men med tanke på hans ungdom så skulle han inte häktas, säger Creutz.

Enligt Skatteverkets folkbokföringsregister är sex av de brottsmisstänkta invandrare från Mellanöstern. Två av dem är en pappa och son som invandrade från Kuwait 1999 medan två andra är bröder som kom till Sverige från Irak 2006.

En av de misstänkta saknar svenskt personnummer medan den sjätte har arabisk invandrarbakgrund med en svensk mamma och en pappa som är invandrare från Irak. Flera av de misstänkta invandrarna är tidigare dömda för brott.

Den sjunde misstänkta personen är en 26-årig svensk kvinna som tidigare varit nattvandrare för en feministisk ungdomsorganisation i Stockholm. Nu är hon häktad misstänkt för flera fall av mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand.

Enligt Sveriges Television är motivet till attentaten att invandrarna är missnöjda med ett omhändertagande av barn som socialförvaltningen i Botkyrka har gjort. Ett videoklipp som laddats upp på Youtube visar hur flera personer demonstrerar mot beslutet. Andra videoklipp skildrar attentaten mot socialkontoren.

I kommentarsfältet under videoklippet är det däremot få som sympatiserar med demonstranterna. Istället tycker flera att det är rätt att socialförvaltningen har ingripit.

"Varför står det inte Nej till Invandring på skylten? Det hade ju löst problemen....Ska ni vara här, så ta hand om era barn och se till att de inte driver runt i gäng på stan och rånar och misshandlar de svenskar som ger er pengar, mat och boende.", står det att läsa i en av kommentarerna.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0