Männen körde över Öresundsbron bara timmar innan bombdådet.

Invandrare körde från Malmö och bombade danska skatteverket – döms till fängelse

Publicerad 9 juli 2020 kl 17.04

Utrikes. Två svenska medborgare och barndomsvänner döms till fyra respektive fem års fängelse för det kraftiga bombdådet som orsakade omfattande skador på bland annat danska Skatteverket i Köpenhamn förra året. Åklagaren ville se dem dömda för terrorbrott, men rätten gick inte på samma linje.

Gilla artikeln på Facebook

Det var klockan 22.14 kvällen den 6 augusti förra året som en kraftig bomb exploderade utanför Skatteverket i Köpenhamn.

Två män, invandrare bosatta i Skåne och som nu är 23 respektive 24 år gamla, greps senare i Malmö och åtalades för händelsen.

Männen hade transporterat bomben över Öresundsbron bara timmar innan, uppger SVT. De kunde identifieras tack vare övervakningsbilder och data från mobilmaster, som visar bilens rörelser.

Idag döms de till fyra respektive fem års fängelse. Åklagaren Lise-Lotte Nila ville se dem dömda till sju års fängelse för terrorism. Men rätten frikänner dem från terrorbrott.

Åklagaren utesluter inte att fler gärningsmän var inblandade i dådet.

– Ett angrepp på Skattestyrelsen är ett angrepp på oss alla, och det gör detta till ett särskilt grovt brott, har hon tidigare sagt enligt Kvällsposten.

De dömda utvisas också på livstid från Danmark.

Männen nekar till brott och har bara erkänt att de körde en vit skåpbil från Malmö till Köpenhamn samma dag som bombdådet inträffade.

Enligt Ritzau, som namngett gärningsmännen, handlar det om två invandrare. Skadorna på Skatteverket uppgick till hela 6,2 miljoner. Även omkringliggande byggnader skadades, men det är fortfarande okänt varför de båda männen bombade byggnaden, skriver tidningen.

De dömda har nu två veckor på sig att överklaga domen.

Bombdådet chockade Danmark och föranledde landets införda gränskontroller mot Sverige förra hösten.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0