Invandrare saknade hemförsäkring – skyller på hyresvärden

Publicerad 13 juli 2020 kl 11.37

Inrikes. Flera så kallade nyanlända invandrare står nu utan hem efter storbranden på Koppargården i Landskrona. Dessutom saknade de hemförsäkring. En invandrarkvinnan säger gråtandes i SVT att "hyresvärden bär ansvaret".

Gilla artikeln på Facebook

Det var i storbranden på Koppargården i Landskrona i mitten av juni som 100 familjer förlorade sina hem. Åtta av familjerna saknade hemförsäkring.

Vissa av dem är nyanlända och en förklaring till att de inte har försäkring påstås vara att de inte fått information om hur det svenska systemet fungerar. En annan förklaring är att de inte tecknat någon av ekonomiska skäl.

Paret Majida Faour och Ryas Faour är en av dessa familjer.

De förstår inte det svenska språket och trodde att hemförsäkringen ingick i hyresavtalet, hävdar de.

Kvinnan i familjen säger gråtande i SVT att:

– Det kan ju vara så att det är vårt fel men det kan också vara så att hyresvärden bär ansvaret, att de inte påminde oss. Det hade varit bra om hyresvärden hade haft ett avtal med försäkringsbolagen, så att hemförsäkring hade ingått. Eller om man hade fått ett erbjudande kring vilka försäkringar som finns, det hade varit ett skydd för människan.

Enligt SCB saknar en av tio utrikesfödda hemförsäkring i Sverige.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0