Invandrarkonflikterna som väntas slå nytt svenskt våldsrekord i sommar

Publicerad 24 maj 2024 kl 18.55

Inrikes. Läget i Stockholms invandrarmiljö är mycket spänt och nu pekar polisen ut fem gängkonflikter som väntas leda till en "blodröd sommar", skriver Aftonbladet.

Dela artikeln

I synnerhet är det konflikterna runt Stockholm som väntas slå rekord i sommar. Aftonbladets källa inom polisen anger att en "blodröd sommar" är på väg.

De fem gängkonflikterna är följande.

Foxtrot vs. Rumba
En av de mest intensiva konflikterna är den interna striden inom Foxtrot-nätverket, som delades i två falanger förra sommaren. Rawa "kurdiska räven" Majid och Ismail Abdo leder de två sidorna, där Abdos falang, kallad Rumba, har vunnit mark under Majids fängelsevistelse.

Med Majid på fri fot befarar polisen en återupplivning av våldet. Det finns misstankar om att Majid kommer att försöka återknyta till gamla allierade, vilket kan leda till nya hämnddåd, särskilt mot Dalennätverket.

Röda Linjen
Området kring Skärholmen har blivit en krutdurk efter ett maktvakuum som uppstod förra året. Vårbynätverket, som tidigare kontrollerade området, har splittrats och nya falanger har bildats i Vårberg och Alby. Detta har resulterat i flera våldsdåd längs röda linjen i Stockholm under våren.

Peppar vs. Fagersjö-Farsta
Sedan 2020 har Peppar och nätverket Fagersjö-Farsta varit i konflikt, utlöst av ett mord. Flera medlemmar har nyligen släppts från fängelse, vilket ökar risken för att våldet eskalerar igen. Polisen fruktar att nätverken planerar nya våldsdåd, inklusive skjutningar och sprängningar.

Södertäljenätverket vs. Telge
Södertäljenätverket har varit uppdelat mellan Ronna- och Saltskogsfalangerna i flera år, med blodiga konflikter som kulminerade 2022. Även om konflikten varit vilande, misstänker polisen nu att den kan ta fart igen med planerade våldsdåd i närtid.

Visättranätverket vs. Flemingsbergsnätverket
Visättranätverket, som bröt sig loss från Flemingsbergsnätverket efter mordet på en ledargestalt 2021, är i konflikt med sitt ursprungsnätverk. Polisen har nyligen observerat att maskerade medlemmar från Visättranätverket rör sig i Flemingsbergsområdet och uppträder konfrontativt. En framträdande figur i Flemingsbergsnätverket försöker hålla sig undan och använder endast taxi för att undvika attacker. Polisen bedömer att konflikten kan eskalera.

Polisen uppger för Aftonbladet att myndigheten arbetar intensivt med att förebygga och förhindra grova våldsbrott genom underrättelsebaserat arbete. Flera grova brott har redan förhindrat, men polisen förblir beredda på en sommar där våldet kan eskalera.


Nyheter från förstasidan

Gängkriminella invandrare döms till döden i Irak

Sköt gängledare i vintras. Nu dömer arablandet majoriteten av dem till döden.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.