Invandrarläkare nästan alltid inkompetenta

Publicerad 2 november 2016 kl 16.51

Inrikes. Bara 16 procent av invandrarläkarna blev godkända när Socialstyrelsen genomförde sitt första kunskapsprov för läkare från länder utanför Europa.

Gilla artikeln på Facebook

Umeå universitet har fått i uppdrag av Socialstyrelsen att ta fram och genomföra ett nytt kunskapsprov för läkare med utbildning utanför EU/EES. I kunskapsprovet ingår dels ett teoretiskt delprov och dels ett praktiskt delprov. Prövningen ska ske på legitimationsnivå och pröva de kunskaper och färdigheter som krävs för läkarlegitimation.

Efter godkänt kunskapsprov rapporterar Umeå universitet slutresultatet till Socialstyrelsen som därefter fattar beslut om nästa steg. Om invandraren blivit underkänd håller universitetet däremot tyst om detta – det är först om den invandrade läkaren misslyckas med det teoretiska provet tre gånger som Socialstyrelsen underättas.

Det första delprovet genomfördes med 58 prövande. Sexton procent, nio personer, blev godkända. Resten fick underkänt.

Provet har konstruerats för att med stickprov på kunskap pröva om den sökande har den kunskap som krävs för svensk legitimation. Kunskapskraven utgår från målen som specificeras dels för svensk läkarexamen och dels i målbeskrivningen för AT-läkartjänst.

Det fanns inför provet en del farhågor om att väldigt få skulle klara den del av provet som utgjordes av att kunna förstå och dra slutsatser utifrån en vetenskaplig text på engelska. Magnus Hultin, som är ansvarig för kunskapsprovet, konstaterar att så inte blev fallet:

– Tvärtom visade det sig att tolkningen av en vetenskaplig artikel var den del som man hade lättast för, säger han i ett pressutskick.

Fria Tider har utan framgång sökt Magnus Hultin.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt färre butiker går i konkurs

Corona ger draghjälp till detaljhandeln.. Antalet butiker i konkurs minskade kraftigt under mars månad.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Klimatresa med svensk isbrytare ställs in. Rädsla för smittspridning ombord.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0