15 av 20 personer i Oslo valde att lämna tillbaka upphittade plånböcker till ägarna, när Aftenposten testade tilliten i Norge. 68751915@N05/CC-BY-SA

Invandring skadar tilliten i samhället

Publicerad 26 november 2013 kl 11.19

Mångfald.När Aftenposten testade norrmännens ärlighet genom att ”tappa” plånböcker på gatan valde 15 av 20 personer att lämna tillbaka plånböckerna. Men forskning visar att tilliten människor emellan är lägre i samhällen med hög invandring.

Gilla artikeln på Facebook

23-årige Andreas Gabrielsen från Oslo var en av dem vars ärlighet sattes på prov när journalister från Aftenposten genomförde plånbokstestet.

Totalt 20 plånböcker, som alla innehöll bland annat 300 kronor, bankkort och visitkort med telefonnummer till ägaren, placerades ut på allmänna platser i Oslo med omnejd.

Andreas Gabrielsen lät sig inte frestas. När han hittade en till synes borttappad plånbok på en bänk utanför stortinget i Oslo, ringde han omedelbart upp den reporter på Aftenposten som hade lämnat sitt visitkort i plånboken.

– Gratis pengar är trevligt, men det var aldrig ett alternativ att ta pengarna själv. Jag hoppas de flesta skulle göra som jag, säger Gabrielsen till Aftenposten.

Men alla var inte lika ärliga som Gabrielsen. Fem personer som utsattes för testet valde att inte lämna tillbaka plånböckerna alls. Och av de 15 som gjorde det, hade tre av dem tagit pengar ur plånböckerna. Två tog hela summan på 300 kronor medan en försåg sig med 200 kronor.

Plånbokstestet är ett intressant sätt att mäta graden av tillit mellan invånarna i ett samhälle, menar Dag Wollebaek, forskare vid Institutet för samhällsforskning i Oslo. Han betonar emellertid att Aftenpostens undersökning inte utgör ett tillräckligt underlag för att dra slutsatser om hur det generellt står till med tilliten i Norge.

Men enligt en stor internationell undersökning, World Values Survey, är Norge ett land där graden av tillit är hög. 74 procent av norrmännen som intervjuades i undersökningen svarade ja på frågan om ”de flesta går att lita på”.

Det är den högsta frekvensen av ja-svar i världen. På andra plats i undersökningen kom Sverige, där 68 procent av de tillfrågade sade sig lita på de flesta. I Finland, som kom på tredje plats, var den motsvarande siffran 59 procent. Lägst tillit bland länderna i undersökningen har Turkiet, där endast 5 procent ansåg sig kunna lita på de flesta.

En hög grad av tillit leder till högre välstånd och är en stor tillgång för ett land, berättar Karine Nyborg, som är professor i samhällsekonomi vid Universitetet i Oslo.

– I länder med låg tillit måste man alltid lägga stora resurser på förhållningsregler och på att införa kontrollmekanismer. Det är dyrt och komplicerar vardagen, säger hon till Aftenposten.

– Ingen vågar ha kläder hängande på tork utomhus och utemöblerna måste alltid tas in. På arbetsplatsen måste du kontrollera att folk jobbar och du måste ha kontrollanter som kontrollerar kontrollanterna. Arbetslivet blir därför väldigt ineffektivt.

Dag Wollebaek har studerat tilliten i Sverige i sin forskning. Hans resultat visar att tilliten är lägre i samhällen med hög invandring och stora sociala skillnader.

Karine Nyborg instämmer i den slutsatsen. Hon menar att stor invandring kan utgöra ett hot mot tilliten i ett land.

– Folk är mer inställda på att hjälpa personer som liknar dem själva. När många betraktas som främmande kan det försvaga känslan av samhörighet. Dessutom kan olika normer komma på kollisionskurs med varandra. I länder med mycket korruption och dåligt fungerande samhällsstrukturer är man kanske främst lojal mot byn eller familjen och i lägre grad mot samhället som helhet, säger hon till Aftenposten.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Mångfald

Nordens sociala tillit en guldgruva – som hotas av utomeuropeisk invandring

Den sociala tilliten i Norden är en unik "guldgruva", visar ny rapport.. Samtidigt är tilliten särskilt låg bland människor som kommer från utomeuropeiska länder.0 

Studie: Svenskar flyr när tredje världen flyttar in

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning.. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Kognitiva skillnader störst i Sverige

Sverige sämst på att lära invandrare läsa.. Skillnaden i läskunnighet mellan infödda och invandrare är större i Sverige än i något annat industriland.5 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0