Homogena länder har mer social tillit, säger ny rapport.

Nordens sociala tillit en guldgruva – som hotas av utomeuropeisk invandring

Publicerad 20 juni 2017 kl 18.47

Mångfald. Norden har högst nivåer av social tillit i världen. Detta gynnar såväl samhällsekonomin som individer och samhället i dess helhet, visar en ny rapport från Nordiska Ministerrådet. Men nu hotas den av invandringen, då tilliten bland människor födda utanför Europa är särskilt låg.

Gilla artikeln på Facebook

De nordiska samhällena toppar listan över social tillit i världen. Den nordiska tilliten är inte bara unik utan mycket värdefull.

Nordiska Rådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten förklarar för Ekot att den rentav är en "guldgruva". Detta är också titeln på den nya rapporten: "Tillit – Det nordiska guldet".

När samhällen har höga nivåer av social tillit fungerar de nämligen bättre och behöver till exempel inte slösa resurser på att övervaka att avtal följs, det gör de ändå. Ett samhälle med mindre tillit kräver mer byråkrati och kontroll.

Enligt Nordiska Ministerrådet kan den ekonomiska tillväxten i ett land öka med en halv procentenhet om den sociala tilliten ökar med tio procentenheter, skriver Ekot.

Men den sällsamma nordiska tilliten hotas av invandringen.

När det gäller invandrare är tilliten speciellt låg bland personer födda i länder utanför Europa, har SOM-institutets forskningsrapport "Mellanmänsklig tillit bygger goda samhällen" tidigare visat. Utomeuropéer har dominerat invandringen till Sverige de senaste decennierna.

Enligt Nordiska Rådets nya rapport är det särskilt allvarligt om tilliten i Norden minskar. Detta eftersom de nordiska välfärdssamhällena är uppbyggda på den höga tilliten.

– Vi får medborgare som kommer från andra kulturer där man inte kan ta samma tillitsnivå för given. Att säkra en god integration är avgörande för att vi ska behålla höga och bra tillitsvärden framöver, säger Nordiska Rådets Dagfinn Høybråten till Ekot idag.

Nordiska Rådets rapport, som kallar invandringen för en "utmaning", påpekar uttryckligen att homogena samhällen har mer social tillit:

"Att Norden haft en generell välfärdsstat som undvikit skapande av underklasser i samhället har haft en positiv inverkan på den sociala tilliten. Det är generellt fallet att samhällen med homogen befolkning, inte minst i ett ekonomiskt perspektiv, har bättre förutsättningar för hög social tillit. Forskare har uttryckt det som att 'ju mer lika andra är en själv, desto mer tenderar man att lita på dem'."

"Det gäller främst avseende inkomstjämlikhet, men i viss utsträckning även språklig och etnisk likhet", klargör rapporten.


Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Mångfald

Svenska kyrkan-topp: Kristna kan ha Muhammed som profet

Vill att kristna visar "respekt" för islam.. "Det finns profeter och profeterande även efter Jesus uppståndelse"0 

Forskare: Därför tycker muslimer det är okej med homosex – ibland

"Islam har tre kön".. Muslimers komplicerade förhållningssätt till sexuella relationer.0 Plus

Studie: Svenskar flyr när tredje världen flyttar in

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning.. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0