Har tidigare tagit hit sin fru och sex barn.

Irakiske skandalministern "återvandrar" till Sverige

Publicerad 23 juli 2020 kl 11.03

Inrikes. Iraks förre försvarsminister Najah al-Shammari, som avgick i samband med ett reportage i nättidningen Nyheter Idag förra hösten, är nu tillbaka i Sverige, uppger Expressen. Han har tidigare tagit hit sin fru och sex barn.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i november förra året som Nyheter Idag rapporterade att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari och hans fru var skrivna i Sverige och fick ut barn- och bostadsbidrag från Försäkringskassan. Han jobbade alltså som minister i Irak samtidigt som han fick ut svenska bidrag.

Efter avslöjandet skrev al-Shammari ut sig från Sverige och avgick som minister samtidigt som hela regeringen tvingades avgå efter protester mot korruption i hemlandet. Han blev också misstänkt för grovt bidragsbrott samt krigsbrott på grund av hundratals döda personer under protesterna i Irak.

Men nu läggs alltså hela förundersökningen ned, enligt Expressen.

"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökning. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de kan varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott”, står det i Åklagarmyndighetens beslut.

Men inte nog med det. Najah al-Shammari flyttar dessutom tillbaka till Sverige, eller "återvandrar", som Skatteverket uttrycker det. Han kom tillbaka hit för ett par månader sedan.

– Han har besökt Skatteverkets kontor i Solna och lämnat in en återvandringsanmälan. Anmälan lämnades in den 30 juni, säger en handläggare på Skatteverket till Expressen.

2016 stod den irakiske ex-ministern även åtalad för att i flera år ha misshandlat och hotat fem personer, bland andra minderåriga. Åtalet lades dock ned. Enligt Expressens uppgifter berodde detta på att målsäganden "utsatts för påtryckningar från Irak".

Najah al-Shammari kom först till Sverige 2009 och fick permanent uppehållstillstånd 2011. Ett år senare tog han hit sin fru och sex barn. 2015 blev han svensk medborgare.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0