Förstörda stridsvagnar i Azaz, Syrien.
Christiaan Triebert/CC-BY

Iran skickar brigad till Syrien

Publicerad 16 juni 2013 kl 06.50

Utrikes.Efter att USA klargjort att de avser stötta rebellerna i Syrien med direkt "militär assistans" har nu Iran beslutat att sända en brigad till Syrien för att strida på regeringssidan, skriver The Independent.

Gilla artikeln på Facebook

Brigaden kommer att bestå av runt 4 000 soldater ur det iranska revolutionsgardet. Iran tillhör, precis som det syriska styret, den shiitiska trosinriktningen inom islam, medan rebellerna främst tillhör den sunnitiska trosinriktningen.

Radikala islamiska element är starka bland rebellerna, bland annat strider al-Qaida på rebellsidan, men det hindrar inte USA med allierade från att öppet stötta rebellerna. I veckan klargjorde Vita huset att man avsåg trappa upp stödet och ge rebellerna "direkt militär assistans".

"Samma sunnitiska islamister som dödade tusentals amerikaner den 11 september 2001, kommer att bli proxyallierade med Obamas administration", skriver The Independent.

USA påstår att den syriska regeringen använder stridsgas i striderna, men utan att presentera några bevis. FN å andra sidan har tidigare uppgett att de haft "starka indikationer" på att rebellerna använt stridsgas – bland annat har rebeller från Syrien som gripits i Turkiet haft stora mängder av nervgasen sarin.

Kriget i Syrien har pågått i lite mer än två år och krävt uppskattningsvis 90 000 dödsoffer.

Läs också:
Kannibalism bland rebellerna i Syrien


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0