Inbördeskriget i Syrien och Irak
Saudiarabiska piloter deltar i det USA-ledda kriget mot den Islamiska staten.

Iran: USA bryter mot folkrätten

Publicerad 25 september 2014 kl 12.20

Utrikes. Den iranske presidenten, Hassan Rouhani, fördömde vid lunchtid idag de USA-ledda bombattackerna mot den Islamiska staten (IS) inne på syriskt territorium.

Gilla artikeln på Facebook

Rouhani har rest till New York för att tala inför FN:s generalförsamling och uppger att han hoppas på att den amerikanske presidenten Barack Obama ska gå med på att träffa honom. Inför församlade medier uppgav han att USA:s bombattacker i Syrien både saknar stöd från den syriska regeringen och från FN:s säkerhetsråd. Han hävdar därför att attackerna är illegala och bryter mot folkrätten.

Han underströk dessutom att Syrien är det land som drabbats hårdast av IS framfart och att det därför är viktigt att samordna alla attacker med den syriska regeringen. Syrien har upprepade gånger vädjat till USA om att samordna attackerna mot IS och att man är beredda att ingå en allians med USA för att gemensamt kriga mot den fruktade rebellgruppen.

Den amerikanske presidenten Obama har hittills resolut avfärdat alla sådana inviter och valt att istället samarbeta med övriga arabstater i regionen samt olika rebellgrupper i Syrien och Irak som är svurna rivaler till IS. Flera av dessa rebellgrupper, som USA just nu beväpnar och tränar, utgörs även de av militanta muslimer och är terroriststämplade både i Europa och i USA.

Startskottet för det syriska inbördeskriget kom när väststödda rebellgrupper försökte störta den syriska presidenten Bashar al-Assad under den så kallade "arabiska våren". Kriget har hittills krävt uppemot 200.000 människoliv och drivit miljoner människor på flykt. USA har upprepade gånger sagt att man fortfarande önskar avsätta al-Assad och ersätta hans regering med en västvänlig marionettregim.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Reddit-arabens knuff väcker frågor om antivit rasism

"Hahah hennes huvud skadades".. Invandraren gav kvinnan en hård knuff i ryggen.0 Plus

Offrets mor om BLM: "Bedragare"

Attacken från BLM-martyren Breonna Taylors mamma.. "Samlade in pengar till familjen men har aldrig gjort ett jäkla dugg för oss."0 

Facebook blockerar artiklar om BLM-grundarens husköp

Nya fräcka censurdraget.. Avslöjandet bryter mot reglerna om "privat och personlig information".0 

19-åring med psykiska problem bakom Fedex-massaker

Förhördes av FBI.. Polisen tittar på möjligt habrottsmotiv.0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0