Inbördeskriget i Syrien och Irak
Saudiarabiska piloter deltar i det USA-ledda kriget mot den Islamiska staten.

Iran: USA bryter mot folkrätten

Publicerad 25 september 2014 kl 12.20

Utrikes. Den iranske presidenten, Hassan Rouhani, fördömde vid lunchtid idag de USA-ledda bombattackerna mot den Islamiska staten (IS) inne på syriskt territorium.

Gilla artikeln på Facebook

Rouhani har rest till New York för att tala inför FN:s generalförsamling och uppger att han hoppas på att den amerikanske presidenten Barack Obama ska gå med på att träffa honom. Inför församlade medier uppgav han att USA:s bombattacker i Syrien både saknar stöd från den syriska regeringen och från FN:s säkerhetsråd. Han hävdar därför att attackerna är illegala och bryter mot folkrätten.

Han underströk dessutom att Syrien är det land som drabbats hårdast av IS framfart och att det därför är viktigt att samordna alla attacker med den syriska regeringen. Syrien har upprepade gånger vädjat till USA om att samordna attackerna mot IS och att man är beredda att ingå en allians med USA för att gemensamt kriga mot den fruktade rebellgruppen.

Den amerikanske presidenten Obama har hittills resolut avfärdat alla sådana inviter och valt att istället samarbeta med övriga arabstater i regionen samt olika rebellgrupper i Syrien och Irak som är svurna rivaler till IS. Flera av dessa rebellgrupper, som USA just nu beväpnar och tränar, utgörs även de av militanta muslimer och är terroriststämplade både i Europa och i USA.

Startskottet för det syriska inbördeskriget kom när väststödda rebellgrupper försökte störta den syriska presidenten Bashar al-Assad under den så kallade "arabiska våren". Kriget har hittills krävt uppemot 200.000 människoliv och drivit miljoner människor på flykt. USA har upprepade gånger sagt att man fortfarande önskar avsätta al-Assad och ersätta hans regering med en västvänlig marionettregim.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Marine Le Pen: Utvisa hela familjen om någon begår brott

Tredje gången gillt?. Lovar krafttag mot kriminaliteten om hon blir vald 2022.0 

"HBTQ-fria" polska städer nekas EU-bidrag

Anklagas för diskriminering.. Polens regering skjuter tillbaka anklagelsen mot EU.0 

Antikristna hatbrott ökar kraftigt efter invandring

Över 1.000 attacker per år i Frankrike.. "Migrationsvågen har definitivt resulterat i en uppgång."0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0