Inbördeskriget i Syrien och Irak
Saudiarabiska piloter deltar i det USA-ledda kriget mot den Islamiska staten.

Iran: USA bryter mot folkrätten

Publicerad 25 september 2014 kl 12.20

Utrikes. Den iranske presidenten, Hassan Rouhani, fördömde vid lunchtid idag de USA-ledda bombattackerna mot den Islamiska staten (IS) inne på syriskt territorium.

Gilla artikeln på Facebook

Rouhani har rest till New York för att tala inför FN:s generalförsamling och uppger att han hoppas på att den amerikanske presidenten Barack Obama ska gå med på att träffa honom. Inför församlade medier uppgav han att USA:s bombattacker i Syrien både saknar stöd från den syriska regeringen och från FN:s säkerhetsråd. Han hävdar därför att attackerna är illegala och bryter mot folkrätten.

Han underströk dessutom att Syrien är det land som drabbats hårdast av IS framfart och att det därför är viktigt att samordna alla attacker med den syriska regeringen. Syrien har upprepade gånger vädjat till USA om att samordna attackerna mot IS och att man är beredda att ingå en allians med USA för att gemensamt kriga mot den fruktade rebellgruppen.

Den amerikanske presidenten Obama har hittills resolut avfärdat alla sådana inviter och valt att istället samarbeta med övriga arabstater i regionen samt olika rebellgrupper i Syrien och Irak som är svurna rivaler till IS. Flera av dessa rebellgrupper, som USA just nu beväpnar och tränar, utgörs även de av militanta muslimer och är terroriststämplade både i Europa och i USA.

Startskottet för det syriska inbördeskriget kom när väststödda rebellgrupper försökte störta den syriska presidenten Bashar al-Assad under den så kallade "arabiska våren". Kriget har hittills krävt uppemot 200.000 människoliv och drivit miljoner människor på flykt. USA har upprepade gånger sagt att man fortfarande önskar avsätta al-Assad och ersätta hans regering med en västvänlig marionettregim.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0